Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vrijspraak voor Lucia de Berk

14 apr 10

Lucia de Berk

Lucia de Berk is vrijgesproken van moorden en moordpogingen waarvoor zij eerder levenslang kreeg. Volgens het gerechtshof in Arnhem staat niet vast dat de 'slachtoffers' door toedoen van menselijk handelen zijn omgekomen.


Dwaling
Het beeld van De Berk als seriemoordenares is met deze uitspraak bijgesteld, zoals het Openbaar Ministerie (OM) vorige maand had geëist. Tegelijk is met het arrest een van de grootste gerechtelijke dwalingen uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis een feit. Het proces rond de vermeende moorden op ziekenhuispatiënten loopt al sinds september 2001.

Overdosis
De zaak tegen Lucia de Berk begon 8,5 jaar geleden met het onverklaarbaar overlijden van baby A. in het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag, waar De Berk toen werkte. Het ziekenhuis gaf een verklaring van niet-natuurlijk overlijden af, waardoor het een zaak van justitie werd. De Berk werd in december 2001 opgepakt en zat bijna 6,5 jaar vast. Ze werd ervan verdacht dat ze patiënten ombracht met overdoses medicijnen.

Twijfel
Na haar 'definitieve' veroordeling in 2006 zijn vele onderzoeken gedaan. De Hoge Raad oordeelde in 2008 dat de zaak moest worden overgedaan omdat men was gaan twijfelen of de dood van baby A. wel onnatuurlijk was. Omdat in die zaak het bewijs als sterkste gold, stonden sindsdien ook de andere 'moordzaken' ter discussie. Het OM vindt nu dat niet bewezen kan worden dat de vermeende slachtoffers, die allen ernstig ziek waren, door menselijk handelen zijn overleden. Het gerechtshof vindt dat nu dus ook.

Excuus
Harm Brouwer, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), heeft namens het OM excuses aangeboden aan Lucia de Berk voor de jaren die zij onterecht in de gevangenis heeft doorgebracht. De definitieve vrijspraak is voor het OM aanleiding De Berk te rehabiliteren. De zaak is definitief afgesloten nu OM en verdediging afzien van cassatie bij de Hoge Raad.

In NOVA vanavond een uitgebreid interview met Lucia de Berk. Bekijk hier vast een fragment:
Get Microsoft Silverlight

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief