Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vliegverkeer komt mondjesmaat op gang

20 apr 10

Schiphol is weer open, tientallen vliegtuigen zijn inmiddels vertrokken en geland. De luchtvaartmaatschappijen proberen passagiers die door de aswolk zes dagen niet konden vliegen, op de plaats van bestemming te krijgen. Toch zijn veel vluchten nog altijd geannuleerd.


Volg vliegtuigen realtime via www.radarvirtuel.com of op www.geluidsnet.nl of kijk wanneer welke luchthaven open gaat (live updating)

Dicht
Sommige luchthavens zijn opengegaan, maar er zijn ook landen die het luchtruim nog gesloten houden. Het Britse luchtruim blijft vandaag grotendeels gesloten voor vluchten onder de 6000 meter. Het Schotse luchtruim is volledig open, maar de rest van het Britse luchtruim onder de aswolk is dicht. Ook in Duitsland is het luchtruim gesloten tot 14.00 uur vanmiddag.

Nieuwe aswolk
Britse meteorologen melden vandaag dat er een nieuwe vulkanische aswolk op komst is. In Noorwegen en Polen hebben de autoriteiten vanochtend beslist om geen vluchten meer toe te laten, omdat de nieuwe aswolk een te groot risico oplevert voor de luchtvaart. Dat meldt NRC Handelsblad.

Huilen
Demissionair minister Camiel Eurlings (CDA, Verkeer) maakte gisteren bekend dat het Nederlandse luchtruim weer 'gedeeltelijk' open gaat. Volgens president-directeur
Peter Hartman van de KLM huilden mensen van blijdschap toen ze hoorden dat ze mochten vertrekken. Het luchtruim was vier dagen dicht in verband met de aswolk die de vulkaan van de Eyjafjallajökull (Eilandbergengletsjer) op IJsland uitstoot. Eerder maandag stapten de eerste gestrande passagiers vanuit Curaçao en Suriname al op richting Nederland en landde een vliegtuig met passagiers vanuit Kiev op Schiphol.

Voor donker terug
Luchtvaartmaatschappij KLM voert vandaag de helft van de vluchten binnen het Europese netwerk uit en samen met haar partners nog eens vijftig intercontinentale vluchten van en naar Schiphol. De reizigiers 'achter' de douane mogen als eerste weg. De maatschappij haalt alle vliegtuigen die op verre bestemmingen staan dinsdag "voor donker terug naar Schiphol".

Staatssteun
De 27 Europese ministers van Verkeer besloten maandag tijdens een videoconferentie het luchtruim op te delen in een zone waar niet mag worden gevlogen, een veilig gebied en een zone waarin vliegtuigen extra moeten opletten. Nederland valt onde die laatste zone. De gebieden gelden vanaf vanochtend acht uur. Elk land blijft er zelf verantwoordelijk voor of het zijn luchtruim openstelt of dicht laat. "Meten is weten", zei Hartman naar aan leiding van het besluit om het luchtverkeer weer deels vrij te geven. Hij liet weten op staatssteun te rekenen voor de luchtvaartmaatschappijen en gerelateerde sectoren.

Gemor
Luchtvaartmaatschappijen hebben grote schade geleden doordat het luchtruim op slot zat. Niet alleen het passagiersvervoer, maar ook het vrachtvervoer. Het gemor over het dichte luchtruim was maandag steeds luider te horen. Over ter wereld zijn mensen gedwongen hun vakantie-, zaken- of schoolreis te verlengen. In de meeste gevallen verblijven zij in hotels en niet op luchthavens. Meteo Consult noemde gisteren het vliegverbod 'zeer zwaar overdreven'.

Asdeeltjes
De kans is groot dat de eerste asdeeltjes uit de IJslandse vulkaan vandaag op Nederlandse grond neerkomen. Volgens het RIVM levert de as in principe geen risico op voor de volksgezondheid.

Lees ook de reconstructie van het gerucht dat werd verspreid over de uitbarsting van vulkaan Hekla.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief