Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twee jaar cel voor fatale klap taxichauffeur

21 apr 10

Man komt om na ruzie met taxichauffeur

De rechtbank in Amsterdam heeft taxichauffeur Sidi Mohamed B. veroordeeld tot twee jaar cel. Ze achtte bewezen dat hij de 44-jarige Rob Sitek op 5 juli vorig jaar op het Leidseplein een harde vuistslag tegen het hoofd heeft gegeven.


Het slachtoffer kwam daarop hard tegen de grond terecht en overleed aan zijn verwondingen.

'Snoeiharde vuistslag'
Het Openbaar Ministerie (OM) had drie jaar cel geëist. Volgens justitie gaf B., een geoefend kickbokser, Sitek "een snoeiharde vuistslag". De twee kregen tijdens de bewuste nacht ruzie over de ritprijs. Volgens de rechtbank heeft Sitek zich daarbij beledigend en discriminerend uitgelaten tegenover B. Detaxichauffeur spuugde daarop naar Sitek, waarop die hem een klap gaf. B. deelde vervolgens de fatale vuistslag uit.

Dramatisch
De rechtbank noemt het gevolg van de zware mishandeling dramatisch en sprak van een "in wezen onbetekenende ruzie". "Verdachte heeft op deze wijze de dood veroorzaakt van een man die midden in het leven stond en daarmee ontzettend veel leed en ontsteltenis bij diens nabestaanden teweeggebracht", staat in het vonnis.

Beroep
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank het beroep van B. zwaar meegewogen. "Het beroep van taxichauffeur is dienstverlenend van aard. Van een taxichauffeur mag verwacht worden dat hij conflicten uit de weg gaat." Hoewel deze beroepsgroep soms wordt geconfronteerd met vervelend gedrag van klanten, zoals ook in deze zaak het geval was, mag volgens de rechtbank van taxichauffeurs worden verwacht dat ze conflicten op een correcte, niet gewelddadige wijze oplossen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief