Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

SP - Emile Roemer

30 nov -1

Beeld: Laut Rosenbaum

Beeld: Laut Rosenbaum

De lijsttrekker van de SP, Emile Roemer, is op dinsdag 1 juni te gast bij NOVA Politiek.


Over de partij
Als de partij in 1972 wordt opgericht baseert ze haar ideeën op de idealen van de Chinese leider Mao Zedong. In de loop der tijd blijken de idealen van Mao echter niet zo fraai te zijn als gedacht. De ideologie van de SP verandert langzaam naar waar de partij nu voor staat: een actiepartij die Nederland ‘socialer’ wil maken door onder meer grondige hervormingen van de sociale zekerheid en die opkomt voor de sociale onderklasse.

Jan Marijnissen wordt in 1988 partijleider en in 1994 komt de SP voor het eerst in de Tweede Kamer. Onder zijn leiding groeit de partij met kleine stapjes tot in 2006 een grote overwinning wordt geboekt: de SP krijgt bijna 17 procent van de stemmen, wat resulteert in 25 zetels. Bij de coalitieonderhandelinge haakt Marijnissen af, wat hem op flink wat kritiek komt te staan.

Agnes Kant, die Marijnissen in 2008 opvolgt als hij wegens gezondheidsproblemen een stap terug doet, houdt haar fractievoorzitterschap nog geen twee jaar vol. Ze krijgt veel kritiek; ze zou te star zijn en weinig flexibel. Begin 2010 maakt ze, vrij onverwacht, bekend zich te zullen terugtrekken uit de politiek. Emile Roemer volgt haar op.

Over de lijsttrekker
Emile Roemer (1964) begint zijn politieke loopbaan in 1994, als SP-gemeenteraadslid in zijn woonplaats Boxmeer. In 2002 wordt hij daar wethouder en later ook locoburgemeester. Vanaf 2006 zit Roemer in de Tweede Kamer, waar hij afgelopen maart Agnes Kant opvolgt als fractievoorzitter en lijsttrekker. Tijdens zijn eerste grote optreden, in het lijsttrekkersdebat van RTL, verrast hij vriend en vijand met zijn scherpe en geestige manier van debatteren.

Vergelijk de standpunten van de SP met die van de andere partijen die te gast zijn bij NOVA Politiek:
NOVA Vergelijkingspagina Verkiezingen 2010

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief