Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Megalening eurozone en IMF aan Griekenland

3 mei 10

De zestien landen van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) lenen het noodlijdende Griekenland 110 miljard euro. Daarvan komt 80 miljard voor rekening van de eurolanden en 30 miljard van het IMF.


Nederland levert 5 miljard euro, zo kwamen alle partijen dit weekeinde overeen. Griekenland bereikte zaterdag al een akkoord met de Europese Unie en het IMF over grote bezuinigingen in ruil voor het krediet.

Voorwaarden
De leningen zijn aan zeer strenge voorwaarden gebonden. Het geld wordt in een periode van drie jaar overgeboekt. Als Griekenland niet aan de voorwaarden voldoet, kunnnen de eurolanden ieder kwartaal besluiten de lening op te schorten. De Grieken moeten 5 procent rente betalen, terwijl Nederland zelf nu voor 1,5 procent geld leent. De Grieken moeten ook extreem bezuinigen.

Steun
Demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei in Brussel dat hij er op rekent dat de Tweede Kamer vrijdag haar steun uitspreekt voor de omvangrijke lening. Volgens de minister zijn de Nederlandse wensen ingewilligd. Zo heeft het IMF volgens De Jager een grotere rol gekregen dan hij had verwacht. Het gaat om de grootste lening die het IMF ooit aan een land heeft versterkt.

Offers
De Griekse minister George Papaconstantinou zei zondag dat de Grieken "grote offers" moeten brengen om het faillissement van het land af te wenden. De overheidsuitgaven moeten over drie jaar met 30 miljard euro zijn teruggebracht, waarmee het begrotingstekort in 2014 tot onder de 3 procent moet zijn gedaald. Griekenland snijdt fors in de salarissen van ambtenaren en ook gepensioneerden leveren in. De btw stijgt met circa 2 procentpunten. Verder wordt de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd en wordt er een aantal nieuwe belastingen ingevoerd. Griekenland moet overigens van zijn kredietverstrekkers beloven dat het zonodig nog meer bezuinigt dan de 30 miljard euro.

Top
De regeringsleiders van de zestien eurolanden komen vrijdag in Brussel bijeen om het akkoord definitief te bezegelen. Het is de eerste keer dat de eurolanden een lidstaat zo te hulp moeten schieten. Alle euroministers benadrukten zondag dat de hulp aan Griekenland de enige manier is om de stabiliteit van de euro te waarborgen.

Kredietbeoordeling
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de criteria versoepeld waaronder Griekse banken toegang kunnen krijgen tot financiering. De ECB stelde vandaag dat Griekse schuldpapieren die dienen als onderpand, niet meer zijn gebonden aan een bepaalde kredietbeoordeling. Daarmee kunnen Griekse banken gemakkelijker aan financiering komen. Kredietbeoordelaars betwijfelden de afgelopen weken sterk of de Griekse overheid in staat is om haar schulden terug te betalen en verlaagden daarom hun beoordelingen voor Griekse staatsobligaties.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief