Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Beurzen bezorgd over Zuid-Europa

4 mei 10

Geruchten dat na Griekenland ook Spanje steun zou gaan vragen, lijden tot onrust op de beurzen en tot een nadrukkelijke oproep van de Spaanse premier Zapatero.


Beurshandelaren vrezen ook dat de hulpmaatregelen voor Griekenland, zoals die de afgelopen dagen op Europees niveau zijn overeengekomen, alsnog worden tegengehouden door nationale parlementen.

New York
De effectenbeurzen in New York zijn vandaag lager geopend. Hiermee volgden ze de correctie op de Europese beurzen, waar beleggers zich zorgen maken dat Spanje vergelijkbare problemen krijgt als Griekenland. Er bestaat vrees dat in Spanje, dat vergeleken met Griekenland een stabiele basis heeft, een domino-effect zal optreden als de koersen nog verder dalen.

Complete waanzin

Premier José Luis Rodriguez Zapatero van huidig EU-voorzitter Spanje benadrukte vandaag dat er geen sprake van is dat Spanje, Portugal of andere eurolanden in dezelfde financiële problemen terechtkomen als Griekenland. Hij riep op om te stoppen met "speculaties die  niet op feiten zijn gebaseerd". Ook noemde hij de geruchten dat Spanje binnenkort bij de EU zou moeten aankloppen voor hulp "complete waanzin".

Euro
Vanmiddag bereikte de wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar een dieptepunt. Voor het eerst in een jaar kostte een euro 1,3060 dollar, tegen 1,3160 dollar eerder op de dag. Dat is de laagste koers in een jaar.

Nederland
Het kabinet keert vrijdag terug van voorjaarsreces om te vergaderen over de lening van 4,7 miljard euro die Nederland heeft toegezegd aan Griekenland. De Nederlandse staat draagt daarmee bij aan in totaal 110 miljard euro aan internationale steun. De PVV wil de Nederlandse bijdrage aan het reddingsplan tegenhouden.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief