Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdachte dodenherdenking tot vrijdag vast

5 mei 10

Verdachte dodenherdenking langer vast

De 39-jarige man die dinsdag werd aangehouden wegens de verstoring van de dodenherdenking op de Dam, wordt in in ieder geval tot vrijdag vastgehouden. Dan wordt de man voorgeleid aan de rechter-commissaris.


Langere hechtenis is mogelijk, "omdat hij naast de verstoring van de openbare orde ook verdacht wordt van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld", aldus het OM. De verdachte heeft tijdens zijn verhoor geen verklaring afgelegd. Het is niet duidelijk wat zijn motieven waren.

Getuigen
De politie verhoort nog verschillende getuigen van het incident. Daarnaast wordt verder onderzoek gedaan naar de aard van het letsel van mensen die tijdens de herdenking gewond zijn geraakt. "Naar nu blijkt hebben in elk geval meerdere personen ernstige fracturen opgelopen", concludeert het OM.

Veroordeeld
Het onderzoek naar de persoonlijke en psychische omstandigheden van de verdachte is nog gaande. De Amsterdammer is een bekende van justitie en is meermalen veroordeeld wegens diefstallen, gewelds- en drugsdelicten.

Geen extra veiligheidsmaatregelen
De Amsterdamse politie en de gemeente Amsterdam nemen geen aanvullende veiligheidsmaatregelen voor het Bevrijdingsconcert op de Amstel vanavond. Ze houden vast aan de noodverordening die al van kracht is, maakte de gemeente bekend. Wel vindt er een "verschuiving en verscherping" van het toezicht plaats. "Het toezicht op straat en op en om het water wordt optimaal georganiseerd", liet een woordvoerder van de gemeente weten. Er zijn extra agenten op de been die een oogje in het zeil houden.

Veiligheidsgebied
Rondom de Amstel wordt op Bevrijdingsdag een veiligheidsgebied gecreëerd met hekken. De politie heeft al extra bevoegdheden om mensen uit het gebied te verwijderen. In de loop van vandaag wordt bekend of de noodverordening toereikend is of dat er meer maatregelen nodig zijn om de veiligheid te garanderen. Koningin Beatrix en premier Jan Peter Balkenende behoren tot de gasten van het bevrijdingsconcert.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief