Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Conservatieven beginnen onderhandelingen

7 mei 10

David Cameron

De leider van de Britse Conservatieven, David Cameron, begint onderhandelingen met de Liberaal-Democraten over de vorming van een coalitieregering. Zijn partij is bij de verkiezingen de grootste geworden, maar heeft geen absolute meerderheid.


De Conservatieve Partij van David Cameron heeft nu de uitslag in alle kiesdistricten bekend is, 306 zetels behaald en kan geen absolute meerderheid van 326 zetels in het Lagerhuis meer behalen.

Coalitie
Labourleider Gordon Brown respecteert het gesprek tussen de Conservatieve Partij en de Liberaal-Democraten. Als de besprekingen mislukken, wil hij met de Liberaal-Democraten overleggen.

Hung Parliament
Voor het eerst sinds 1974 krijgt het Verenigd Koninkrijk dan ook een zogeheten 'hung parliament', waarin geen van de grote partijen de absolute meerderheid heeft. Labour staat nu op 258 en de Liberaal-Democraten op 57.

Wedkantoren
De Britse wedkantoren hebben nog voor de definitieve uitslag van de verkiezingen al ingezet op nieuwe verkiezingen dit jaar. Bookmaker William Hill schat de kans iets hoger in dan 50 procent. Ladbrokes geeft net iets meer dan een derde kans dat het te verwachten 'hung parliament' in elkaar klapt. "Door het uitblijven van een duidelijke winnaar is er alle kans dat we terug naar de stembus moeten binnen niet al te lange tijd", aldus een woordvoerder van Ladbrokes. Het laatste Britse 'hung parliament' in 1974 bleef circa zeven maanden aan.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief