Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Burgemeester wist wel van vrijlating (+ reactie burgemeester)

7 mei 10

Zierikzee

Burgemeester Rabelink van Schouwen Duiveland was door justitie wel geïnformeerd over de vrijlating van de man die op 6 maart in Zierikzee twee van zijn kinderen vermoordde.


Dat meldt het Openbaar Ministerie in een bief aan NOVA.

De man die zijn gezin al maanden bedreigde met de dood, werd 24 februari onverwacht vrijgelaten. Volgens justitie is de vrijlating op 25 februari gemeld aan de commissaris van politie, aan de hoofdofficier van justitie en aan de burgemeester. De burgemeester zei donderdag in NOVA dat hij op 24 februari niet was geïnformeerd. Hij verzuimde te vertellen dat hij op 25 februari wel geïnformeerd was, waardoor hij de indruk liet ontstaan dat hij niet op de hoogte was gesteld dat de man weer vrij was.

De burgemeester kende het slachtoffer persoonlijk. Hij heeft haar over de vrijlating van haar man niet geïnformeerd. In NOVA zegt de moeder van de vermoorde kinderen dat zij met haar kinderen zou zijn gevlucht als ze geweten had dat haar man weer vrij was.

Burgemeester Rabelink laat in reactie op bovenstaande weten:

Aanvullende verklaring van burgemeester Rabelink inzake familiedrama Zierikzee

1. “Zoals gezegd in uitzending van NOVA en elders was ik op 24 februari inderdaad nog niet op de hoogte van de vrijlating van VE”

2. “Ik hoorde pas op 25 februari tijdens een regulier overleg van de driehoek over de vrijlating van VE”

3. “Ik had vertrouwen in de uitvoering van de richtlijnen voor het OM t.a.v. de door het OM aangekondigde veiligheidsmaatregelen, inclusief het informatietraject naar betrokkenen. Dit als vervolg op mijn klemmende vragen in mijn brief van 27 januari aan het OM”

4. Voor alle overige informatie verwijs ik naar het OM”


Einde aanvullende verklaring

Gerard Rabelink,

Zierikzee, 7 mei 2010

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief