Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bisschoppen stemmen in met onderzoek Deetman

11 mei 10

De Nederlandse bisschoppen hebben vandaag het voorstel van Wim Deetman voor onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Nederlandse Rooms Katholieke Kerk geaccepteerd.


Archieven
Het voorstel van de oud-Kamervoorzitter, voor een anderhalf jaar durend wetenschappelijk onderzoek, is overgenomen. Dat betekent dat slachtoffers hulp wordt geboden, de onderzoekers geen beperkingen worden opgelegd en de katholieke archieven opengaan, zei bisschop De Korte van Groningen vanmiddag tijdens een persconferentie.

Privacy
In Zeist liet de KNR weten volledige medewerking te verlenen aan de commisse-Deetman. Alle informatie die nodig is, zullen de KNR en de bisschoppenconferentie aan de onderzoekers beschikbaar stellen. Meldingen die bij het meldpunt Hulp & Recht zijn binnengekomen, vallen daar ook onder. De woordvoerder van dit meldpunt zei archiefmateriaal beschikbaar te willen stellen, maar dat de privacy van mensen die een melding hebben gedaan, wel gewaarborgd moet zijn.

Excuses
Verder zal materiaal uit de archieven van religieuze ordes en congregaties ook door de onderzoekscommissie onder de loep worden genomen. KNR-woordvoerder Patrick Chatelion Counet zei niet te weten van aarzelingen bij deze instellingen over de opening van hun archieven ten behoeve van het onderzoek. Bisschop Gerard de Korte, die de bisschoppenconferentie voorzit, bood namens de Kerk opnieuw excuses aan. "Wij onderstrepen nogmaals dat wij iedere vorm van misbruik krachtig veroordelen".

Omvang
Over de kosten van het onderzoek kon De Korte nog geen duidelijkheid geven. "Het dak van de kerk lekt flink, dus het dak moet worden gerepareerd, wat de loodgieter ook in rekening brengt." Deetman wil het onderzoek op wetenschappelijke wijze laten uitvoeren. Het gaat erom de aard, omvang en omstandigheden van seksueel misbruik binnen de Nederlandse RK Kerk in kaart te brengen. Het gaat om de periode tussen 1945 en nu. Deetman heeft voorgesteld de commissie te vormen uit vijf leden met verschillende achtergronden. Er zouden onder anderen een klinisch psycholoog en een wetenschapsfilosoof in plaats moeten nemen, vindt Deetman.

Zowel de KNR als de bisschoppenconferentie riepen vandaag slachtoffers van misbruik op zich te melden bij de diverse meldpunten, waaronder Hulp & Recht.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief