Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Britse Conservatieven weer aan de macht

12 mei 10

Downingstreet 10

De Conservatieven onder leiding van de kersverse premier David Cameron en de kleinere Liberaal-Democraten zijn het eens geworden over de vorming van de eerste Britse coalitieregering sinds 1945.


Premier
Cameron (43) wordt de twaalfde premier onder Elizabeth II. De vorige Conservatieve premier was John Major (1990-1997). Cameron is de jongste Britse premier in ongeveer twee eeuwen.

Vice-premier
Nick Clegg, die vice-premier wordt in de eerste Britse coalitieregering sinds 1945, groeide tijdens de parlementsverkiezingen uit van outsider tot wat de Britten 'kingmaker' noemen. Ondanks een eingszins teleurstellend verkiezingsresultaat voor zijn Liberaal-Democraten is hij nu de eerste Britse liberaal in bijna negentig jaar met regeringsmacht.

Einde Labour
De overeenkomst tussen beide partijen, die vijf dagen na de verkiezingen tot stand kwam, maakte een einde aan dertien jaar Labour onder leiding van ex-premiers Tony Blair en Gordon Brown. De twee partijen beschikken samen over een royale meerderheid van 363 zetels in het Lagerhuis met zijn 650 afgevaardigden.

Begrotingstekort
Het nieuwe verbond tussen de Conservatieven en de 'Lib Dems' moet de regeringsfinanciën op orde brengen. Groot-Brittannië kampt met een begrotingstekort van meer dan 11 procent, het hoogste ooit in vredestijd.

Posten
Nick Clegg wordt dus vice-premier. Daarnaast krijgen de 'Lib Dems' nog vier andere kabinetsposten. Clegg beloofde zich in te zullen zetten voor een "eerlijker Groot-Brittannië" en een "open politiek die je weer kunt vertrouwen", doelend op het declaratieschandaal.

Brown
Gordon Brown had enkele uren eerder zijn aftreden bekendgemaakt. De Labour-leider wenste daarbij de nieuwe premier succes met zijn nieuwe regering. Brown vertrok na een korte verklaring te hebben afgelegd met zijn gezin naar het paleis van de koningin, Buckingham Palace, om daar zijn ontslag aan te bieden.

Media
De eerste coalitieregering in Groot-Brittannië is vandaag met een flinke dosis argwaan onthaald door de Britse dagbladen. Tegelijkertijd zijn de commentatoren opgelucht dat het land nu weer beschikt over een functionerende regering.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief