Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ruben vandaag terug naar Nederland

14 mei 10

Ruben

Ruben komt vandaag terug naar Nederland. Om 10 uur wordt hij teruggevlogen. Libië heeft een ambulancevliegtuig ter beschikking gesteld. Zijn oom en tante vliegen met hem mee. Net als zijn Libische arts.


Interview
Buitenlandse Zaken noemt het "kwalijk" dat Ruben heeft gesproken met de Telegraaf. "Dat zou niet mogelijk moeten zijn", zei secretaris-generaal Kronenburg in het Radio 1 Journaal. Dagblad de Telegraaf publiceerde vandaag een kort interview dat een van de journalisten heeft gehad met het slachtoffertje van de vliegramp. Een van de ziekenhuismedewerkers die door de journalist was gebeld, gaf zijn mobieltje aan Ruben.

Privacy
Ed Kronenburg, een van de afgevaardigden van het ministerie van Buitenlandse Zaken die sinds gisteren in Tripoli is, heeft de Nederlandse ambassadeur in Libië opgedragen de ziekenhuisdirecteur te bellen en hem te vragen alleen nog maar familie en medisch personeel toe te laten bij het bed van Ruben. Volgens Kronenburg is het personeel nu erg tolerant als het gaat om camera's en bezoek rond het bed van de 9-jarige Ruben. "We moeten ervoor zorgen dat zijn privacy beter wordt beschermd", aldus de secretaris-generaal.

Terughoudend
Kronenburg beaamde dat het druk is rond het bed van het Tilburgse slachtoffertje. Volgens hem hebben ook een zoon van de Libische leider Khadaffi en Libische schoolkinderen een bezoek gebracht aan Ruben. De nabestaanden van de vliegramp hebben de media gisteren op een bijeenkomst gevraagd om terughoudend te zijn, bijvoorbeeld met foto's op internet. Ook politici hebben afwijzend gereageerd op het interview van de Telegraaf. Femke Halsema vraagt zich op Twitter af waar het ambassadepersoneel was om hem te beschermen. En ook André Rouvoet is 'enorm boos'.

Maatregelen
De Libische autoriteiten hebben inmiddels maatregelen genomen om de privacy van de 9-jarige Ruben beter te beschermen. Dat zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De politiebewaking in het ziekenhuis waar het Nederlandse jongetje ligt is verdubbeld en het wordt onmogelijk om Ruben nog aan de telefoon te krijgen.

Telegraaf
In een verklaring laat de Telegraaf weten dat het nooit de bedoeling is geweest om misbruik te maken van de situatie van Ruben. 'De Telegraaf heeft tot publicatie besloten omdat Ruben symbool van leven is in deze enorme tragedie. De hoofdredactie respecteert de oproep van het kabinet om terughoudendheid te betrachten in de contacten met nabestaanden.'

In NOVA vanavond een discussie over de kwestie.

Familie Ruben
Inmiddels heeft de familie van Ruben in een verklaring alle mensen die hen hebben geholpen bedankt voor de steun. De familie heeft verklaard dat ze Ruben vrijdagochtend heeft verteld wat er precies is gebeurd. "Hij weet dat zijn ouders en broer zijn overleden." Volgens de familie gaat het naar omstandigheden goed met de jongen. "Hij slaapt veel; af en toe is hij wakker en dan is hij helder. Hij heeft wat gedronken en hij heeft de bloemen en knuffels gezien. We gaan met de hele familie zorg dragen voor Rubens toekomst. We hebben twee soorten verdriet te verwerken, want Ruben verkeert in een afschuwelijke situatie, maar we hebben ook familieleden verloren: onze broer en zus en ons neefje Enzo. "

Privacy
In de verklaring spreekt de familie met name over de mensen van het El Khadraziekenhuis in Libië, van Buitenlandse Zaken, de ANWB en de Nederlandse ambassade. "We willen ook het overgrote deel van de Nederlandse media bedanken voor het respecteren van onze privacy." De familie roemt het medische team in het ziekenhuis, dat "was fantastisch en zeer professioneel. De behandelend arts heeft hard gewerkt aan het herstel van Ruben. De verpleegkundigen hebben uitstekend voor hem gezorgd en zijn heel lief voor hem."

"Ook de komende tijd zal een zware periode voor ons zijn", zegt de familie, die nogmaals vraagt aan alle media "onze privacy te respecteren".Grotere kaart weergeven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief