Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Rechts in VS sponsort Wilders'

15 mei 10

Geert Wilders

Conservatieve Amerikaanse groeperingen en rechtse multimiljonairs sponsoren Geert Wilders. In de VS zouden de afgelopen maanden tonnen zijn opgehaald voor de verdediging van Wilders in zijn strafzaak.


Zes cijfers
De PVV-leider staat terecht voor haatzaaien en het beledigen van moslims. Het David Horowitz Freedom Center in Los Angeles werft fondsen voor Wilders. De organisatie zegt 'substantiële bedragen met zes cijfers' voor hem te hebben opgehaald, meldt het Nederlands Dagblad.

Actie
Horowitz’ centrum heeft een jaaromzet van ruim 5 miljoen dollar en is onder meer financier van het weblog Jihad Watch en islamcriticus Robert Spencer, die in de VS permanent actievoert voor Wilders. Horowitz keerde in 2008 370.000 dollar uit aan Jihad Watch, meldt NRC Handelsblad.

Uitspraken
Ook het fel pro-Israëlische Middle East Forum steunt Wilders financieel. De initatiefnemers van de organisaties, David Horowitz en Daniel Pipes, zijn in te delen op de rechterflank van de Republikeinen. In hun ogen is Wilders in sommige van zijn opvattingen nog rechtser; hij doet volgens de activisten uitspraken over de islam die zij in de VS nooit zouden durven herhalen.

Martelaar
Wilders is in Amerika een beroemdheid, en dat is vooral door het inreisverbod van Londen, en het besluit in Nederland om hem te vervolgen voor zijn anti-islam uitingen. Wilders afficieert zichzelf als een martelaar voor de vrijheid van meningsuiting - die heilig is Amerika - en hij krijgt daarmee dus financiële steun.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief