Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Schiphol en Rotterdam weer open

17 mei 10

Vanaf 13:00 uur gelden er geen beperkingen meer voor het vliegverkeer van en naar de luchthavens Schiphol en Rotterdam The Hague Airport. Dat heeft de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) laten weten.


Schiphol annuleerde vandaag ongeveer 500 vluchten als gevolg van de aswolk die boven Nederland hangt. Zo'n 60.000 reizigers ondervonden waarschijnlijk gevolgen van de verstoring van het luchtverkeer. Het luchtruim boven Schiphol en Rotterdam Airport was gesloten tussen 06.00 en 13.00 uur.

Trein
Het NS-station doet goede zaken. Voor de loketten op Schiphol Plaza staat sinds zeven uur maandagochtend een lange rij bestaande uit een paar honderd reizigers. Ze hopen met een internationale trein een buitenlandse luchthaven te bereiken om alsnog te kunnen vliegen.

Londen
De Britse luchtverkeersleiding heeft vanochtend besloten het vliegverbod rond Londen af te zwakken. Vliegtuigen mogen daarom vanaf 08.00 uur weer opstijgen en landen op Heathrow en Gatwick. In de nacht van zondag op maandag gingen de luchthavens van Londen dicht.

Groningen, Eelde
Volgens de luchtverkeersleiding kent alleen het noorden van het Nederlandse luchtruim nog beperkingen. "Dit heeft tot gevolg dat vluchten van en naar Schiphol nog om die gebieden heen geleid moeten worden." Voor Groningen Airport Eelde geldt dat alleen klein vliegverkeer daar kan landen of vertrekken.

Eurocontrol
Het Europese verkeersleidingscentrum Eurocontrol verwacht dat er vandaag 28.000 vluchten zullen worden uitgevoerd in Europa. Dat zijn er ongeveer duizend minder dan op een gewone maandag. De vluchten vallen uit door de sluiting van het luchtruim in het zuidoosten van het Verenigd Koninkrijk en in Nederland.

Vertraging
De KLM verwacht nog tot dinsdagochtend nodig te hebben om alle passagiers op luchthaven Schiphol weer op weg te helpen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief