Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Thaise protestleiders geven zich over

19 mei 10

Leiders verzet Bangkok willen zich overgeven

Na maanden lijkt er een einde te komen aan de felle protesten tegen de Thaise regering. Zeker vier leiders van de demonstranten hebben zich overgegeven aan de autoriteiten.


Inval
Eerder hadden de leiders van de Thaise oppositionele betogers nog opgeroepen om te vechten tegen het leger, als de troepen hun kampement aanvallen. Deze morgen heeft het Thaise leger dat daadwerkelijk gedaan. Met gepantserde wagens is het leger het kampement van de roodhemden binnengevallen. Doel van de actie was het kordon rond het kamp van de roodhemden te verstevigen, aldus de minister van Defensie. Het Thaise leger heeft daarbij traangas gebruikt.

Brand
In alle vroegte verzamelden de troepen zich nabij het kamp van de roodhemden. Enige tijd later vielen de eerste militairen de barricade bij de ingang van het kamp aan. De betogers staken de daargelegen autobanden in brand, waardoor een dikke, zwarte rookwolk boven Bangkok kwam te hangen.

Verzet
Het is nog onduidelijk of de militairen dieper het kamp zullen binnendringen. De overheid liet weten dat de belegering nog de hele dag zal duren. Volgens schattingen zijn er tussen de drieduizend en vijfduizend mensen op het terrein, dat al twee maanden het toneel is van verzet tegen de huidige regering.

Guerillastrijd
Thaksin Shinawatra, de verdreven oud-premier die de roodhemden aanhangen, liet weten dat de handelwijze van de overheid ontevreden burgers tot een guerrillastrijd zal drijven. "Er is een theorie dat militair optreden wrok kan veroorzaken. Verbolgen mensen worden guerrilla's", aldus Thaksin, die verder zei dat hij geen struikelblok was in de onderhandelingen tussen de regering en de roodhemden.

Doden en gewonden
Zeker zes personen, onder wie een Italiaanse journalist, zijn tijdens de inval om het leven gekomen. Meer dan vijftig mensen zouden gewond zijn geraakt, waaronder de Nederlandse NOS-correspondent jourmalist Michel Maas. Hij liep een kogelwond op in zijn rechterschouder, maar maakt het goed.

Bekijk hier: Michel Maas neergeschoten in Bangkok (NOS):

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief