Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bangkok ruimt op

21 mei 10

De autoriteiten in de Thaise hoofdstad Bangkok zijn vandaag begonnen met het schoonmaken van het centrum na de langdurige en gewelddadige confrontatie tussen tegenstanders van de regering van premier Abhisit Vejjajiva, de 'roodhemden' en ordetroepen.


Orde
Militairen doorzoeken de auto's en panden of wat daarvan over is. De noodtoestand blijft tot zondag van kracht. Abhisit zei vandaag in een televisietoespraak dat de orde is hersteld.

Schade
Zeker 36 belangrijke gebouwen in het zakencentrum, inclusief de beurs en het grootste winkelcentrum van het land, zijn in vlammen opgegaan tijdens de rebellie. "Tijd voor de wederopbouw" kopte vrijdag het dagblad The Nation. De krant schat de schade op bijna 1 miljard euro. Het winkelcentrum, Central World, is woensdag verwoest tijdens de ontruiming van het stadsdeel door militairen. Het is ook tegen schade door rellen verzekerd volgens een zegsman van de exploitatiemaatschappij. Hij denkt dat het herstel een half jaar in beslag neemt.

Doden
Het Thaise leger heeft aangekondigd de militaire operatie in Bangkok vandaag af te ronden. De troepen ontruimden onder meer een tentenkamp in het zakencentrum van de stad waar zich duizenden betogers bevonden. Er vielen naar schatting meer dan tachtig doden in de negen weken van opstand. De grote held van de roodhemden is de in 2006 door het leger afgezette premier Thaksin Shinawatra. Hij is uitgeweken.

Dialoog
Thaksin veroordeelde in Dubai de daden van diegenen die straffeloos verwoestingen in Bangkok hebben aangericht. De ex-premier is bereid een nieuwe politieke dialoog aan te gaan om de crisis te op te lossen. De Thaise minister van Financiën, Korn Chatikavanij, suggereerde vrijdag op bezoek in Tokio dat er in november toch vervroegde verkiezingen komen. Hij noemde het hoogst onwaarschijnlijk dat de regering haar termijn, die in 2012 afloopt, zal uitdienen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief