Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fox: versnelde terugtrekking Britse troepen onderzoeken

22 mei 10

De Britse regering wil onderzoeken of een versnelde terugtocht van haar militairen uit Afghanistan mogelijk is. Dit zegt de Britse minister van Defensie Liam Fox in een interview met het dagblad The Times.


Beperkt aantal troepen
Fox zegt dat "we moeten accepteren dat we beschikken over een beperkt aantal manschappen en ik wil dat de troepen zo snel mogelijk terugkeren". Volgens de plannen van Generaal Stanley McChrystal, de NAVO-bevelhebber in Afghanistan, moeten de Afghanen in 2014 in staat zijn om de veiligheid in Afghanistan te waarborgen. Fox wil in overleg met zijn manschappen in Afghanistan kijken of er ruimte is om dit proces zonder kwaliteitsverlies te versnellen.

Geen wereldpolitie
"We moeten de verwachtingen en tijdschema’s bijstellen (…) De focus ligt nu op nationale veiligheid. We zijn geen wereldpolitie. We zijn niet in Afghanistan voor het onderwijsbeleid in een gebroken, dertiende-eeuws land. We zijn daar zodat de burgers van het Verenigd Koninkrijk en onze mondiale belangen niet bedreigd worden", aldus de minister van Defensie in het interview.

Kandahar
De speculaties dat de Britse troepen in de provincie Helmand verplaatst worden naar Kandahar om daar de Canadese troepen te vervangen die in juli dit jaar uit de provincie vertrekken, ontkracht Fox. "Het zou gek zijn om ergens anders heen te gaan en helemaal opnieuw te beginnen", aldus de minister.

10.000 manschappen
Er zijn zo’n 10.000 Britse manschappen gelegerd in Afghanistan. Alleen de Verenigde Staten hebben meer militairen gestationeerd in het land.

Foto: Flickr/
isafmedia

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief