Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kroes uit beeld als VVD-premier

25 mei 10

Ivo Opstelten en Neelie Kroes, beiden genoemd als premierskandidaten voor de VVD...

Neelie Kroes is niet meer in beeld als premierskandidaat voor de VVD. De EU-commissaris zegt nog genoeg werk te hebben in Brussel. "Ik ben een Europeaan en er is nog veel werk te doen. Daarom is het voor mij geen noodzaak om terug te komen naar Nederland."


Hypothetisch
Haar naam circuleert al enige tijd als mogelijke minister-president als de VVD de grootste partij zou worden. VVD-campagneleider en Kamerlid Stef Blok vindt een premierschap van Kroes hypothetisch, zegt hij in het Algemeen Dagblad. Kroes had laten doorschemeren dat ze voor het premierschap beschikbaar was. Ook Rutte had gezegd dat hij bij een minderheidskabinet Kroes naar voren zou schuiven. "Er is maar één kandidaat en dat is Mark Rutte", zegt VVD'er Hans van Baalen.

Vertrouwen
Onder liberalen is het vertrouwen in Rutte groot, na een tot nu toe succesvolle campagne. VVD-europarlementariër Hans van Baalen: ,"Mijn partij heeft maar één premierskandidaat en dat is Mark Rutte. Hij is er helemaal klaar voor.'' De VVD-leider kwam afgelopen zondag tijdens het eerste politieke tv-debat bij RTL4 als winnaar uit de bus. Direct na afloop van het debat werd de PvdA-lijsttrekker door de commentatoren bij RTL bestempeld als de grote verliezer van de avond. De kijkers dachten daar anders over. Zij riepen Rutte weliswaar uit tot de winnaar van het debat met 34% van de stemmen, maar kozen Cohen als een goede tweede met 23% van de stemmen. Balkenende en Wilders kregen beiden 18% van de stemmen.

Worsteling
D66-leider Alexander Pechtold vindt dat Cohen nog te veel burgemeester is. "Ik zie de worsteling van Cohen. Het is een omschakeling van jewelste", zegt Pechtold in een interview met De Telegraaf. Maar een debat op tv, zegt niks over leiderschap, stelt de PvdA. ''Dat je snel kunt onderbreken en snel kunt reageren, is van generlei waarde voor het leiden van het land,'' vindt PvdA-Kamerlid Diederik Samsom in het Parool. ''Iemand die een ander uit laat praten, even nadenkt voordat hij antwoord geeft, dat is een bedachtzame premier.''

Gebonden handen
"Nederland moest toekijken hoe drie rechtse politici elkaar schaamteloos uit de wind hielden over de oorzaken van de economische crisis, terwijl Cohen met gebonden handen stond door de deelname van de PvdA in Balkenende-4." Dat is de reactie van Emile Roemer van de SP op het 'premiersdebat' van RTL. Alleen Balkenende, Cohen, Rutte en Wilders waren uitgenodigd omdat zij volgens de verwachtingen nog de meeste kansen hebben op het premierschap.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief