Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bouterse wint in Suriname

26 mei 10

Desi Bouterse

De Mega Combinatie van oud-legerleider Bouterse heeft de parlementsverkiezingen in Suriname gewonnen. Na het tellen van vrijwel alle stemmen werd duidelijk dat de Mega Combinatie de overwinning niet meer kon ontgaan.


Zetelverdeling
Het samenwerkingsverband van Bouterse heeft 23 zetels in het 51 leden tellende parlement gehaald. Het Nieuw Front van president Ronald Venetiaan behaalde veertien zetels. De zetelverdeling kan nog wat verschuiven omdat niet alle stemmen zijn geteld. De A-Combinatie van de voormalige rebellenleider Ronny Brunswijk kwam op zeven zetels uit en de Volks Alliantie van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo heeft zes zetels binnengehaald. De resterende zetel is voor DOE.

Teleurgesteld
Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname is "zeer teleurgesteld" over de overwinning Bouterse, aldus voorzitter Romeo Hoost. "Bouterse heeft de overwinning gelukkig nog niet binnen", stelt Hoost. "De Mega Combinatie heeft dan wel 23 of 24 zetels behaald, daarmee hebben ze nog niet de meerderheid." Hoost karakteriseert Bouterse als een "onbeschofte, laag opgeleide, hoge dunk van zichzelf hebbende persoon, die mogelijk een gooi gaat doen naar het presidentschap".

Staatsgreep
De in het Surinaamse Domburg geboren Bouterse reisde in 1968 zijn vriendin achterna naar Nederland. Daar volgde hij de opleiding tot onderofficier. In 1974 keerde hij terug naar Suriname. Op 25 februari 1980 pleegde hij samen met vijftien andere sergeanten een staatsgreep. Bouterse groeide uit tot leider van het militaire bewind.

Decembermoorden
Op 8 en 9 december 1982 schreef de jonge natie Suriname de zwartste bladzijde uit de nationale geschiedenis. Vijftien vermeende tegenstanders van het militaire regime van Bouterse werden gemarteld en vermoord. Vijf jaar later kreeg Suriname weer een burgerregering, maar Bouterse bleef op politiek gebied en als ondernemer een belangrijke rol spelen. Hij ontplooide lucratieve activiteiten in de cokehandel. In 2000 werd hij in Nederland bij verstek tot elf jaar cel veroordeeld wegens drugssmokkel.

Proces
In november 2007 begon in Suriname het proces tegen Bouterse en 24 andere verdachten die een rol in de Decembermoorden zouden hebben gespeeld. Tot dusver is Bouterse bij geen enkele zitting komen opdagen.

Potentie
In de aanloop naar de parlementsverkiezingen heeft Bouterse gezegd dat hij genoeg potentie heeft om president te worden. Hij heeft zich echter nog niet openlijk kandidaat gesteld voor het hoogste ambt. In de zomer kiest het nieuwe parlement de nieuwe president.

Herinneren
In een reactie op de overwinning van Bouterse stelt demissionair minster van Buitenlandse Zaken Maxime verhagen: "Nederland respecteert de uitspraak van de Surinaamse kiezers maar
herinnert eraan dat het verleden niet vergeten mag worden.  Verhagen doelt op de veroordeling van Bouterse in Nederland tot elf jaar celstraf wegens drugshandel. Bovendien loopt in Suriname dus nog steeds het proces over de zogeheten decembermoorden. "Dit alles kunnen we niet van tafel vegen", aldus de bewindsman.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief