Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

BP: olielek toch niet gedicht

30 mei 10

Foto: Reuters

Het is BP niet gelukt om het olielek in de Golf van Mexico te dichten. Afgelopen week werd een mengsel van zand, olie en rubber in het lek gespoten om het dicht te krijgen. Aanvankelijk leek de zogeheten 'Top Kill-methode' goed te werken, maar dat blijkt nu toch niet zo te zijn.


Bekijk live via een webcam van BP naar beelden van het lek

Het mengsel moest een enorme plug vormen die het gat hermetisch afsluit. BP gaat nu proberen een kap boven de beschadigde pijp te hangen om zo de lekkende olie op te vangen. Er stroomt al veertig dagen olie uit het lek. Volgens de Amerikaanse overheid gaat het om 2 á 3 miljoen liter per dag.

Evalueren
De zogenoemde 'Top Kill-operatie' is uitvoerig geëvalueerd. De Amerikaanse kustwacht meldde eerder al dat deskundigen van het bedrijf erin geslaagd waren het lek te stoppen. Er zou geen olie en gas meer naar de oppervlakte stromen. Maar de oliemaatschappij bevestigde dat niet en wilde eerst de resultaten tot dan toe evalueren. De laatste poging blijkt nu dus mislukt.

Beloften
Het concern staat onder zware druk van de autoriteiten om nu eindelijk het lek te dichten, dat half april na een explosie op het boorplatform Deepwater Horizon ontstond, De Amerikaanse president Barack Obama beschuldigde het bedrijf er donderdag van de schade te bagatelliseren en minister Ken Salazar van Binnenlandse Zaken nam het BP kwalijk dat het eerdere beloften over het dichten van het lek niet is nagekomen.

Kritiek
Obama is deze week voor de tweede keer naar de Golf van Mexico gekomen om de schade als gevolg van het lek te onderzoeken. Hij heeft de afgelopen dagen veel kritiek over zich heen gekregen dat hij niet op tijd op de olieramp heeft gereageerd. Obama heeft voor de komende zes maanden alle proefboringen in zee naar olie verboden en beloofde de bewoners dat hij hen niet in de steek zal laten.

Kosten
Inmiddels is ruim 240 kilometer van de zuidelijke kust van de Verenigde Staten vervuild. De oliemaatschappij liet vandaag weten dat de kosten van het bestrijden van de vlek intussen zijn opgelopen tot 930 miljoen dollar (753 miljoen euro).

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief