Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Blom Hulscher overleden

31 mei 10

Blom Hulscher overleden

Naar eigen zeggen kon ze alleen nadenken, verder niets. Toch heeft ze tot het laatst de regie in eigen hand gehouden.


Op vrijdag 28 mei is Blom Hulscher, naar eigen wens begraven op een mooi plekje onder een boom. En daarna is een groot feest gevierd. Volgens de rouwkaart had ze dat “verordonneerd” omdat ze “geen zwartgallige” begrafenis wilde.

Als gevolg van een spierziekte kon Blom Hulscher alleen praten en haar hand een beetje bewegen. Ze had een volwassen hoofd en een lichaam van een klein kind.

Blom werd in 1997 bekend toen ze samen met haar moeder in NOVA aandacht vroeg voor de problemen met haar persoonsgebonden budget (PGB). Dat was onvoldoende toereikend om thuis te kunnen blijven wonen, waardoor opname in een verpleeghuis dreigde. Geconfronteerd met deze situatie greep staatssecretaris Terpstra persoonlijk in en maakte het mogelijk dat Blom genoeg budget kreeg om zelf hulpverleners in dienst te nemen, zodat zij zelfstandig kon blijven wonen.

Blom ging studeren: film- en televisiewetenschappen. Ze ging het ouderlijk huis uit en ging samenwonen met een vriend.

In 2007 keerde ze terug in de publiciteit, toen bezuinigd werd op de zorg voor mensen als Blom. Alleen doordat ze een grote groep vrienden om zich heen had verzameld kon ze haar zelfstandigheid bewaren.

Op 20 mei werd Blom ernstig ziek en moest ze naar het ziekenhuis. Omdat ze geen vertrouwen meer had in de medische stand besloot ze dat ze naar huis wilde om daar te sterven. Omringd door familie en vrienden is ze daar op eerste pinksterdag overleden. Op de kleurige rouwkaart staat een gedicht dat ze schreef kort voordat ze ziek werd. Het eindigt zo:

It’s time to stand up and travel all alone
To the places I love
To freak out and go wild
For the sake of truth, beauty, freedom and love
I have to run
I have to fly,
Choose, and let the world go by
Truth, beauty, freedom and love

And besides….
Fuck the Establishment


Blom Hulscher is 32 jaar geworden.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief