Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Chat met Emile Roemer

2 jun 10

Chat met Emile Roemer

Direct na de uitzending van 1 juni 2010 was er een chat met SP-lijsttrekker Emile Roemer. Lees hieronder het chatverslag.


Redacteur: Emile Roemer, welkom in de NOVA Politiek-chat!

riazor: kunt u beloven dat de collegegelden niet verder zullen stijgen?

Emile Roemer: jazeker, alleen met de inflatie. En wij behouden de studiebeurs

Aisha: Beste Emile, gefeliciteerd met de stijgende lijn! Wat zou je ervan vinden om met de PVV in de regering te komen?

Emile Roemer: Dat lijkt me net zo waarschijnlijk als een fusie tussen Ajax en Feyenoord......

Mick: Bent u er blij mee dat ze u nu als ''die grappige man'' zien?

Emile Roemer: Dat heb ik altijd liever dan een zure piet, maar uiteindelijk gaat het om de inhoud

sander: hoi emile, ik ben 15 als ik op mijn 18e wil gaan studeren kan ik dat dan betalen?

Emile Roemer: Als het aan de SP ligt wel, iedereen moet kunnen studeren, of dat nu universiteit, HBO of MBO is

Dijcks: Zou U niet de pensioenfondsen beter moeten controleren ? De pensioenen verdampen; hierdoor miljarden verlies en over 20 jaar minder belasting op pensioen-uitkeringen ! Bent U het hiermee eens ?

Emile Roemer: Absoluut, die moeten goed gecontroleerd worden

PeterK: Wat vind je ervan om Job Cohen eens een bijspijkercursusje economie aan te bieden? Jullie zijn even lang lijsttrekker, maar jij lijkt er iets meer van te begrijpen.

Emile Roemer: ik zal kijken of ik nog een gaatje vind in mijn agenda.....

Martine: Wat gaat de SP betekenen voor de huisartsenzorg op het platte land?

Emile Roemer: Wij hebben toevallig vandaag een groot onderzoek gepresenteerd onder bijna 2000 huisartsen, lees dat vooral even na op onze site. Maar belangrijk is kleinschalige huisartsenposten, zeker ook op het platte land

John Meijerink: Wat vind u van de controle van brussel op de nl begroting. Is dat niet het begin van het uitleveren van onze soevereiniteit?

Emile Roemer: Nederland gaat over zijn eign begroting. Niet nog meer macht aan Brussel

Hanneke: Lieve Emile. Allereerst vind ik je echt een kanjer! Zou je misschien de criminaliteit in Nederland niet aan de voorkant kunnen aanpakken door bijvoorbeeld een soort van heropvoedingskampen, waar jongeren meer discipline en solidariteit leren en daardoor meer op het rechte pad blijven?

Emile Roemer: Dank voor je compliment. De buurt moet inderdaad van de buurt zijn. Mensen die zich misdragen moeten aangepakt worden. Maar net zo belangrijk, de problemen moeten ook opgelost worden, zodat zij een opleiding krijgen en begeleiding wanneer nodig, zodat ze zich weer thuis voelen. en aan een toekomst kunnen bouwen

Floris: Beste heer Roemer, ik ben co-assistent geneeskunde en ik zie dat specialisten in loondienst veel minder efficient werken dan specialisten in een maatschap. Waarom wilt u specialisten in loondienst laten werken?

Emile Roemer: wanneer specialisten alleen per handeling betaald worden, zie je een enorme toename van handelingen. Dat is niet efficiënt. De meeste specialisten zijn in loondienst, en ik merk dat ze goed werk verrichten.

Indra: Waarom moeten wij voor de fouten van de banken betalen?Wat is uw mening hierover?

Emile Roemer: Wij willen daarom ook een bankenheffing invoeren, bonussen verbieden, en de regels op financiële markten flink aanscherpen. Wel miljarden voor banken en geen cent voor een sociale samenleving gaat er bij mij niet in !!!

fhoekstra: Bezuinigt de SP op ontwikkelingssteun of moet dit gewoon anders georganiseerd worden?

Emile Roemer: Nee, wij bezuinigen niet op ontwikkelingshulp, maar we willen wel dat het geld GOED tercht komt, dus geen topsalarissen bij hulpverleningsinstanties

Wendy: Beste Emile, mij vraag is hoe denkt u het doel te bereiken om in 2020 de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 30% te verlagen.

Emile Roemer: Dat zou een mooi streven zijn, en we moeten dat ook echt proberen te behalen. Maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik wel twijfel of we dat halen. Maar ik doe mijn best

De Kat: Emile, hoe gaat de SP om met het Midden-Oosten, in het licht van de recente gebeurtenissen rond Gaza

Emile Roemer: Alle landen horen zich aan het internationaal recht te houden ! De VN moet hier GOED op toezien.

Betty: Mag ik even inhaken op uw opmerking over de banken: vergeet niet dat ook Jan Modaal in loondienst is/kan zijn van een bank. En zijn/haar eventuele bonusje zou dan ook verboden moeten worden?

Emile Roemer: Nee, dat zijn niet de toeslagen die ik bedoel. Dat is vaak via CAO geregeld. Ik bedoel uiteraard de topbonussen bij de top van de banken. Dank voor je aanvulling....

Redacteur: Tijd voor de laatste vraag...

henk: Emile, hoe gaan we de files oplossen?

Emile Roemer: Zie in ieder geval ons fileplan op www.sp.nl. Maar in ieder geval door fors te investeren in het openbaar vervoer, die ook goedkoper maken, en zeker niet door een filebelasting in te voeren.

Emile Roemer: Dank allemaal voor de moeite om mij een vraag te stellen. Ik heb dat zeer op prijs gesteld. En op 9 juni......

Redacteur: Meneer Roemer, veel dank voor uw tijd, en succes met de verkiezingscampagne. Morgen is er weer een uitzending van NOVA Politiek, dan met GroenLinks. Voor meer informatie en profielen van de acht grootste partijen, en een vergelijking van de belangrijkste standpunten: kijk op www.novatv.nl. Dank voor uw bezoek en graag tot de volgende keer!

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief