Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Chat met Job Cohen

8 jun 10

Direct na de uitzending van 7 juni was er een videochat met Job Cohen. Lees hieronder het verslag.


Redacteur: Goedenavond, welkom in de NOVA Politiek-chat! Rond 23:00 uur neemt PvdA-lijsttrekker Job Cohen plaats achter de computer om uw vragen te beantwoorden. U kunt nu al vragen stellen. De vragen worden eerst beoordeeld door de redactie; uw vraag maakt de meeste kans als hij kort en bondig is.

Redacteur: Over enige minuten schuift Job Cohen hier aan voor de videochat...

Redacteur: Welkom, meneer Cohen!

Martijn: Hoe denkt u om te gaan met minderjarige probleemjongeren die de leefbaarheid aantasten in wijken en vaak niet vervolgd kunnen worden?
Job Cohen: je moet ze heel goed volgen, zorgen dat ze naar school gaan, hun ouders inschakelen en met straatcoaches verhinderen dat ze rotzooi trappen

Pepijn: Veroordeeld u de Israëlische actie tegen het konvooi dat vorige week richting Gaza op weg was?
Job Cohen: ik vind dat er een internationaal onderzoek moet volgen; voorzover ik het nu kan overzien vond ik de actie niet goed te praten

ingrid: Ik ben ZZPer, las to mijn schrik dat u ZZpers wilt verplichten om WAO verzekering af te sluiten, heeft u enig ide wat dat per maand kost, voor een kleine ondernemer ? Wil graag weer PvdA stemmen deze keer maar dit plan is nogal kostbaar voor mij
Job Cohen: wij vinden zzp-ers belangrijk voor de economie en zien dat velen de afgelopen tijd een hoge tol hebben moeten betalen voor de economische crisis. Daarom willen wij graag dat zzp-ers meer zekerheid krijgen.

Melina: Vind u dan emancipatie van vrouwen en Islam samen kunnen gaan?
Job Cohen: jazeker en ik vind het ook van groot belang. Er zijn vele geemancipeerde moslima's, maar ook velen die dat helemaal niet zijn. Ik vond ook deze vrouwenemancipatie van groot belang!

Martijn: Meneer Cohen, Heeft u er wel een spijt van gehad de afgelopen weken dat u uw baan als burgemeester van Amsterdam heeft opgegeven?
Job Cohen: nee, daar heb ik geen spijt van. Ik weet precies waarom ik het gedaan heb: ik wil een bijdrage leveren aan een eerlijke en fatsoenlijke samenleving en ik denk dat ik die rol kan vervullen.

ralph: Wie ziet Cohen als ideale vice-premier ?
Job Cohen: dat hangt er maar net van af welke coalitie er komt, en daar heb ik nog geen idee van.

Michael Albers: Duitsland heeft circa 82 miljoen inwoners en wil 80 miljard bezuinigen. Dat is circa 975 euro per persoon.Nederland heeft circa 16,5 miljoen inwoners en wil 29 miljard bezuinigen. Dat is circa 1750 euro per persoon. Hoe legt u uit dat Nederland eigenlijk meer wil bezuinigen dan Duitsland met de zogenaamd grootste bezuiniging allertijden?
Job Cohen: Ik kan niet beoordelen of deze cijfers kloppen. Maar dat Nederland dit bedrag moet ombuigen, hangt samen met de afspraken in europees verband. Wij moeten tenslotte voldoen aan die afspraken. Als wij het niet doen, hebben we ook geen poot om op te staan als andere landen dat ook niet doen.

Gigi: U bent (in mijn ogen) enorm gegroeid de afgelopen week. Denkt u dat u "op tijd" gepiekt heeft, of eigenlijk te laat?
Job Cohen: we hebben nog een aantal uren te gaan, en ik hoop erg dat de PvdA de grootste partij wordt. U kunt daarbij helpen!

Sil: Is het niet onlogisch dat de basisbeurs verdwijnt terwijl er juist in onderwijs geïnvesteerd moet worden omdat de kenniseconomie van groot belang is voor Nederland?
Job Cohen: Het geld dat wij besparen bij de basisbeurs investeren we juist in het onderwijs dat daardoor aan kwaliteit wint.

Jan Willem: U bent een voorstander van toetreding van Turkije tot de EU. Word het geen rommeltje met zoveel lidstaten?
Job Cohen: Op termijn! Er moet eerst nog heel veel gebeuren voor het zover is. En inderdaad: intussen heeft de EU de gelegenheid om zichzelf met de huidige lidstaten verder te ontwikkelen. En vergeet niet: de Verenigde Staten van Amerika heeft 50 staten!

Redacteur: Tijd voor de laatste vraag...

Marleen: U wilt geen mensen uitsluiten maar als u Wilders geen kans geeft sluit u wel mij en vele PVV kiezers uit hoe denkt u daar over?
Job Cohen: Ik vind de standpunten van de PvdA en van de PVV veel te ver uit elkaar liggen. Denkt u trouwens dat de PVV met de PvdA zou willen regeren?

Redacteur: Meneer Cohen, veel dank voor uw tijd!

Redacteur: En voor de bezoekers: dank voor uw vragen. Er zijn veel vragen gesteld, die helaas niet allemaal aan bod konden komen. Morgenavond is ChristenUnie-lijsttrekker André Rouvoet te gast bij NOVA Politiek, om 22:15 uur op Nederland 2. Kijk voor meer informatie op www.novatv.nl. Fijne avond!

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief