Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wilders: glorieuze dag voor Nederland

9 jun 10

Geert Wilders

Niemand kan meer om de PVV heen en de partij is een factor van belang geworden. PVV-leider Geert Wilders heeft dat vanavond gezegd in zijn speech voor aanhangers in Scheveningen. In zijn reactie op de definitieve prognose van de verkiezingsuitslag is de PVV volgens Wilders 'met stip de grootste winnaar van vandaag'. Hij sprak over een glorieuze dag voor heel Nederland.


VVD
VVD-leider Mark Rutte vindt de 31 zetels "een prachtige overwinning." Volgens hem heeft het de kiezers aangesproken dat er maatregelen moeten worden genomen om de economie op te krikken. Volgens Rutte is zijn partij "de partij van optimisme en hoop in de toekomst van ons mooie land".

PvdA
Cohen zei dat hij snel in gesprek wil met partijen "die dicht bij ons staan". Hij doelde daarbij op GroenLinks en D66. Cohen feliciteerde deze twee partijen met hun zetelwinst. Ook waren er felicitaties voor VVD en PVV. "Wij zullen onze verantwoordelijkheid nemen", aldus PvdA-leider Job Cohen in een eerste reactie op de prognose van de verkiezingsuitslag. Zijn partij staat daarin bovenaan op 31 zetels, evenveel als de VVD.

D66
D66-leider Alexander Pechtold vindt de tien zetels die zijn partij volgens de prognose krijgt  "een fantastsiche uitslag". Hij voorspelt dat de vorming van een regering niet gemakkelijk zal zijn.

ChristenUnie
De ChristenUnie verloor volgens de definitieve prognose bij de Tweede Kamerverkiezingen een zetel. Het CDA ging er ten opzichte van 2006 op achteruit "De christelijke politiek heeft een flinke tik gekregen, dat is duidelijk", zei André Rouvoet, lijsttrekker van de ChristenUnie.

SP
Fractieleider Emile Roemer noemde de zestien zetels voor de SP in de definitieve prognose "een verlies met een gouden randje". "We hebben het moeilijk gehad, maar de SP is een partij die daarvan leert. We zullen er staan in de Tweede Kamer. En die vijftien of zestien zetels is slechts een start voor ons." Roemer stelde dat zijn partij "een uitstekende campagne" heeft gevoerd en bedankte alle vrijwilligers.

GroenLinks
Het is nauwelijks mogelijk GroenLinks te passeren in de komende coalitievorming. Dat stelt partijleider Femke Halsema van GroenLinks in een reactie op de
definitieve prognose. "Wat er ook gaat gebeuren, GroenLinks heeft een formidabele overwinning geboekt. En we gaan met de partij een nieuwe periode in waarin wij wellicht gaan regeren." Ook noemde Halsema het "zeer goed nieuws dat de kans groot is dat Nederland een progressieve premier krijgt."

CDA
Jan Peter Balkenende heeft zijn partijleiderschap van het CDA neergelegd na de forse nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen. "Deze uitslag noopt tot het nemen van politieke verantwoordelijkheid", zei Balkenende in Den Haag voor zijn eigen achterban. "De kiezer heeft gesproken, de uitkomst is helder. De uitslag van deze verkiezingen is zeer, zeer teleurstellend. Het is een klap voor ons."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief