Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verhagen fractievoorzitter CDA

10 jun 10

Maxime Verhagen

Maxime Verhagen is vandaag unaniem gekozen tot fractievoorzitter van het CDA. Hij maakte dat zelf na het fractieberaad bekend.


Oorzaken
Het aanwijzen van een fractievoorzitter betekent nog niet de komst van een nieuwe partijleider. Volgens Verhagen is het nu eerst zaak om te kijken naar de oorzaken van de grote verkiezingsnederlaag van het CDA.

Dieptepunt
Het CDA zakte gisteren naar een historisch dieptepunt van 21 zetels. Dit dramatisch verlies deed Jan Peter Balkenende gisteravond doen besluiten het partijleiderschap per direct te beëindigen. Ook zal hij niet in de Tweede Kamer gaan zitten. Hij blijft wel de lopende zaken afhandelen totdat er een nieuw kabinet is gevormd. Balkenende: "Deze uitslag noopt tot het nemen van politieke verantwoordelijkheid. De kiezer heeft gesproken, de uitkomst is helder. De uitslag van deze verkiezingen is zeer, zeer teleurstellend. Het is een klap voor ons." Ook CDA-partijvoorzitter Van Heeswijk is opgestapt.

Verantwoordelijkheid
"Na zo'n verlies zal het geen makkelijke periode zijn. Tegelijkertijd zie ik het als een opdracht om je verantwoordelijkheid te nemen", aldus Verhagen.

Doorstart
Maxime Verhagen (53) wordt nu verantwoordelijk voor een doorstart van de aangeslagen christendemocraten. De katholieke Verhagen is al jaren een onmisbare schakel in de partijtop en beweegt zich als een vis in het water van de politiek. De tweede man van het CDA kwam al eerder in beeld om Balkenende op te volgen, als die vorig jaar naar Europa was gegaan. Zelf zei Verhagen er niets over.

Fractieleider
Maxime Verhagen deed in 1994 zijn intrede in de Tweede Kamer na vijf jaar in het Europees Parlement gezeten te hebben. In 2002 werd hij fractieleider van de christendemocraten, die na Paars weer de grootste waren geworden.

Geslepen
In die rol werd hij een van de machtigste mannen van het Binnenhof. Bij de reeks strubbelingen van de kabinetten van Balkenende kwam hij vaak achter de schermen in actie om kritiek te pareren en compromissen te sluiten. Geslepen, vilein en een rat waren termen die zijn tegenstanders hem toebedelen. Charmant, joviaal, humorvol en goedlachs kan hij ook zijn.

Gastheer
Verhagen had een van zijn politieke hoogtepunten op 31 maart 2009. Toen was hij gastheer van een topconferentie over Afghanistan in Den Haag. De missie in Uruzgan leidde uiteindelijk in februari tot de val van het kabinet. Verhagen wilde graag militairen houden in deze provincie, maar vond de PvdA tegenover zich.

Dieptepunt
Het vertrouwen tussen Verhagen en PvdA-leider en vicepremier Wouter Bos, toch al een zwak punt, was tot een dieptepunt gezakt. Enkele maanden later is Bos weg en kijkt Verhagen naar een gehavende partij.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief