Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wilders wil Verhagen bij gesprek met VVD

15 jun 10

Volgens PVV-leider Geert Wilders heeft praten met VVD-leider Mark Rutte "weinig zin" als CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen niet aanschuift bij de gesprekken. Maar desalnietemin hebben Rutte en Wilders vanavond een "goed gesprek" gehad onder leiding van informateur Uri Rosenthal.


Vertrouwen
"Het heeft weinig zin om inhoudelijk te proberen een akkoord te bereiken met de heer Rutte als het morgen in de prullenbak kan liggen of er door het CDA twintig andere punten op kunnen liggen", zei Wilders vlak voor hij voor het eerst samen met informateur Uri Rosenthal en Rutte om de tafel ging. Wilders herhaalde dat hij graag wil regeren en bereid is over zijn schaduw heen te stappen en concessies te doen. Maar het CDA vertrouwen geven, kan niet als Verhagen er niet bij is, aldus Wilders.

Lege stoel
Verhagen moet daarom "hom of kuit" geven en volgens Wilders "gewoon eerlijk" zeggen of hij wel of niet wil proberen er met de PVV uit te komen. "Het is moeilijk praten tegen een lege stoel", zei Wilders vandaag. Wilders wil eventueel ook buiten de informateur om zelf met Verhagen spreken. "Het is belangrijk dat het CDA meedoet en vertrouwen wint en niet aan de zijkant de kat uit de boom kijkt", aldus de PVV-leider.

Overbruggen
CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen van het CDA zei maandagavond na zijn eerste gesprek met Rosenthal dat hij vindt dat de VVD en PVV de grote verschillen die er tussen die twee partijen zijn eerst maar moeten zien te overbruggen. Daarna komt het CDA pas in beeld, aldus Verhagen.

Goed zaken doen
Volgens planning praat Rosenthal vandaag verder met Rutte en Wilders. Eerst ontvangt de informateur de onderhandelaars apart, later samen. Gisteren kreeg Rosenthal van Rutte het advies om een kabinet met VVD, PVV en CDA te onderzoeken. "Dat moet heel serieus worden bekeken." Wilders hoopt dat Verhagen "zijn bezwaren opzij zet en dat hij ziet dat er met onze partij goed zaken te doen is, en dat ze nergens bang voor hoeven te zijn".

Meerderheid
Overigens staat Verhagen woensdag al gepland voor een nieuw gesprek met de informateur. Als de VVD samen met de PVV en het CDA een coalitie zou vormen, ontstaat er
een krappe meerderheid van 76 zetels.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief