Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDA houdt partijcongres over besluit coalitie

16 jun 10

Maxime Verhagen

Het CDA zal een congres houden waar definitief ja of nee wordt gezegd tegen deelname aan een coalitie. Dat heeft waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker gemeld na overleg binnen het partijbestuur en met fractievoorzitter Maxime Verhagen.


Laatste woord
Het besluit is genomen om tegemoet te komen aan de roep van de leden van de partij om op cruciale momenten ja of nee te kunnen zeggen. Het congres krijgt dan het laatste woord over regeringsdeelname. Bleker benadrukt dat het gaat over eventuele deelname van het CDA aan welke coalitie dan ook. "Dan is de vraag aan de orde of we überhaupt in een regering moeten
stappen en de vraag of we in de dan voorliggende coalitie moeten stappen", aldus Bleker.

Vrije hand
Fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft de komende tijd wel de vrije hand om te praten en eventueel te onderhandelen over regeringsdeelname. "Maar als uiteindelijk het CDA bij een coalitie van welke samenstelling dan ook serieus betrokken raakt, dan zal voor een definitief ja wordt uitgesproken eerst een congres worden gehouden waar alle leden uitspraak kunnen doen over het voornemen", aldus Bleker. Het partijbestuur zal het besluit naar verwachting vrijdag bekrachtigen.

Provincies
De meeste provincies hebben bezwaren tegen een regeringsdeelname samen met de PVV. Alleen de provincie Limburg sluit tot nu toe niks uit en in Noord-Holland en Zeeland wordt er eerst nog over dit onderwerp vergaderd.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief