Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en D66 morgen bij informateur

17 jun 10

Informateur Rosenthal zal morgen verder praten met vijf partijen: VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en D66. Het pad tot een kabinet met daarin VVD en PVV is "niet begaanbaar".


Dat zei informateur Uri Rosenthal vandaag in een toelichting op de mislukte poging om tot gesprekken te komen tussen VVD, PVV en CDA over de vorming van een kabinet.

Poging
Rosenthal werd afgelopen zaterdag benoemd door de koningin. Hij heeft sindsdien gekeken naar de mogelijkheden om een kabinet te vormen van VVD, PVV en CDA, maar die poging strandde vandaag. Het CDA weigert met de twee andere partijen te onderhandelen, zolang VVD en PVV het niet eens zijn over een aantal belangrijke zaken. PVV-leider Geert Wilders wilde juist alleen onderhandelen als alle drie partijen aan tafel zouden zitten.

De kans op een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA lijkt volgens PVV-leider Geert Wilders daarmee verkeken. "Het CDA trekt gewoon de stekker eruit", aldus Wilders.

Voorkeur
Ook VVD-leider Mark Rutte stelt vast dat "het CDA in dit stadium niet wil onderhandelen" over een rechtse coalitie. Rutte zei dat na afloop van een gesprek met informateur Uri Rosenthal. "Ik stel vast dat het CDA niet wil deelnemen en niet met Geert Wilders en mij aan tafel wil", zei Rutte. Hij vindt nog steeds dat een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA programmatisch haalbaar is, gezien de verkiezingsuitslag het meest voor de hand ligt en gezien de economische situatie ook het beste zou zijn voor Nederland. Een rechts kabinet had en heeft Ruttes eerste voorkeur.

Non-voorstel
Rutte wilde de schuld van het vastlopen van de eerste ronde niet bij CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen leggen. Hij noemde de wens van Verhagen dat VVD en PVV het eerst samen eens zouden worden wel een "non-voorstel en niet reëel" en "nog nooit voorgekomen in de parlementaire geschiedenis".

Helder
Maxime Verhagen ontkent dat hij de stekker uit de formatie van een rechtse coalitie heeft getrokken. "We trekken helemaal geen stekker er uit", zei hij vandaag na beraad met
zijn fractie. Hij zegt dat hij al sinds vorige week vrijdag in al zijn gesprekken met informateur Uri Rosenthal heeft gezegd dat de VVD en de PVV eerst helder moeten maken of ze tot overeenstemming konden komen. "Ik heb dat vrijdag gezegd, maandag, dinsdag en woensdag. Het kan geen verrassing zijn dat we dat vinden."

Geen stap verder
"Ik moet tot mijn spijt constateren dat ze geen stap verder zijn gekomen. Als ze werkelijk met mij hadden willen praten, dan hadden ze antwoord gegeven op mijn vraag", aldus Verhagen. Dat is volgens hem geen verwijt in de richting van wie dan ook, maar slechts een constatering.

Positie
De VVD en PVV moeten het volgens Verhagen eens worden over belangrijke punten, zoals de aanpak van de economie en etnische registratie. Hij wees erop dat hij dat sinds vrijdag steeds heeft gezegd. "Mijn positie is niet veranderd", zei Verhagen. Van de informateur heeft hij ook geen nieuwe dingen gehoord. Verhagen gaat ervan uit dat de informateur vanmiddag met VVD-leider Mark Rutte en PVV-voorman Geert Wilders spreekt.

Impasse
Op de vraag aan de CDA-fractievoorzitter of de formatie nu al in een impasse zit, zei hij "dat het aan de informateur is om conclusies te trekken". Informateur Rosenthal zal morgen bekend maken hoe de formatie verder zal gaan.

Bezwaren
Het CDA zal een congres houden waar definitief ja of nee wordt gezegd tegen deelname aan een coalitie. De meeste provincies hebben bezwaren tegen een regeringsdeelname samen met de PVV. Alleen de provincie Limburg sluit tot nu toe niks uit en in Noord-Holland en Zeeland wordt er eerst nog over dit onderwerp vergaderd.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief