Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Cohen wil Paars-plus, Rutte wil middenkabinet

18 jun 10

PvdA-leider Cohen wil dat in de kabinetsformatie Paars-plus wordt onderzocht. Die coalitie zou bestaan uit VVD, PvdA, GroenLinks en D66. VVD-leider Rutte stuurt juist aan op een coalitie van VVD, PvdA en CDA, eventueel aangevuld met D66.


Brede coalitie
Informateur Rosenthal ontving vandaag de fractievoorzitters van alle vijf de partijen die nog in aanmerking lijken te komen voor het vormen van een nieuw kabinet. Als eerste PvdA-leider Cohen, gevolgd door CDA-fractievoorzitter Verhagen, D66-voorman Pechtold, GroenLinks-leider Halsema en Rutte van de VVD. Behalve aan Paars plus wordt gedacht aan een brede coalitie van VVD, PvdA en CDA. Rosenthal liet na afloop in een mededdeling weten vanaf komende maandag te willen bekijken of onderhandelen over een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zin heeft. In de mededeling spreekt Rosenthal over " een tussenstap" die hij zet "teneinde te bezien of onderhandelen over een kabinet van VVD, PvdA, D66
en GroenLinks zin heeft".


Hervormen
D66-leider Pechtold vindt dat de partijen nu eerst duidelijk moeten maken wat ze willen. Volgens hem kan Paars-plus alleen slagen als de PvdA echt wil hervormen en de VVD zich op sociaal-cultureel gebied minder rechts opstelt.

PVV
Informateur Rosenthal concludeerde gisteren dat een meerderheidskabinet met de VVD en de PVV niet haalbaar is.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief