Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rutte ziet niets in Paars-plus

22 jun 10

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte ziet te weinig perspectief om te gaan onderhandelen over een Paars-pluscoalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. De informateur gaat nu verkennen of er een middenkabinet kan komen.


Sfeer
Job Cohen (PvdA) is "zeer teleurgesteld" over het uitblijven van onderhandelingen over Paars-plus en hij is niet bereid te onderhandelen over een middenkabinet met VVD, PvdA en CDA. Het vorige kabinet liep stuk door een ruzie tussen die laatste twee partijen. Femke Halsema van GroenLinks zei te balen "als een gieter". Cohen wijt een en ander aan de VVD, die te weinig perspectief zou hebben geboden. Cohen wilde niet ingaan op de vraag wat er nu moet gebeuren, evenmin als Halsema. Halsema prees wel de sfeer tijdens de gesprekken. Ze zei verder dat het aan haar fractie niet heeft gelegen. GroenLinks wilde overal over praten.

Taboes
Ook Alexander Pechtold van D66 toonde zich in mineur over het afketsen van Paars-plus. "Uit de gesprekken van gisteren en vandaag is gebleken dat de VVD op dit moment geen ruimte ziet om door te gaan met het verkennen van een mogelijke coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. D66 heeft geen taboes geformuleerd, maar de VVD ziet op dit moment geen perspectief. Dat vinden wij teleurstellend."

PVV
Geert Wilders dat de kans op een kabinet met de PVV toch weer een stapje dichterbij is gekomen. Hij doet een beroep op CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen om alsnog samen met de VVD en de PVV te praten over de vorming van een centrumrechts kabinet. Maar Verhagen herhaalde vandaag weer dat volgens hem Mark Rutte en Geert Wilders wel eerst duidelijk moeten maken hoe zij hun onderlinge verschillen denken te overbruggen voordat Verhagen eventueel aanschuift.

Verkennen
Gisteren spraken Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) al de gehele dag met de informateur. De bedoeling van de gesprekken was erachter komen of het zinvol was te gaan onderhandelen over een mogelijk Paars-pluskabinet. Een Paars-pluscoalitie had de voorkeur van Job Cohen (PvdA), Femke Halsema (GroenLinks) en Alexander Pechtold (D66). Voor hen is het een logisch vervolg op de verkiezingsuitslag en daarom riepen zij VVD-leider Mark Rutte vrijdag nog op tot samenwerking.

Snuffelronde
Rutte was steeds buitengewoon afhoudend in de richting van Paars-plus, maar sprak wel zijn bereidheid uit de kansen van zo'n kabinet serieus te overwegen. Een aantal financieel-economische experts van het Centraal Planbureau, van het ministerie van Financiën en van De Nederlandsche Bank hebben gisteren meegepraat over een Paars-pluskabinet.

Informateur Uri Rosenthal gaat vanaf morgen toch onderzoeken of VVD, PvdA en CDA samen zouden willen. De kansen daarop lijken niet groot, want de PvdA wil niet in zo'n kabinet.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief