Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

' Regenboogcoalitie' weinig kans

23 jun 10

PvdA-partijleider Job Cohen zegt in NOVA dat hij vindt dat informateur Rosenthal eerst nog eens moet uitzoeken of een coalitie over rechts, met VVD, CDA en PVV, tot de mogelijkheden behoort voordat een 'regenboogcoalitie' wordt verkend.


Middenkabinet
Uri Rosenthal ontving vandaag de fractievoorzitters van VVD, CDA en PvdA om de mogelijkheden van een middenkabinet te onderzoeken. Deze poging mislukte maar morgen schuiven GroenLinks-leider Halsema en D66-leider Pechtold aan om een 'regenboogcoalitie' te onderzoeken, een kabinet van VDD, PvdA, CDA, GroenLinks en D66, een breed middenkabinet.

Paars-plus
De poging van de informateur gisteren om uit te zoeken of een Paars-pluscombinatie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks een serieuze optie zou zijn, liep ook op niets uit. Eerder bleek samenwerking tussen VVD, PVV en CDA al niet haalbaar.

Regenboogcoalitie
PvdA-leider Job Cohen heeft steeds laten weten niets in een middenkabinet te zien. Een breed middenkabinet, een 'regenboogcoalitie' van vijf partijen, VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks, ziet Cohen wel zitten. Deze variant zou volgens Cohen balans brengen in de verhoudingen en daarmee de weg openen voor noodzakelijke hervormingen en investeringen. Zo'n brede coalitie heeft een zeer ruime meerderheid van 102 zetels in de Tweede Kamer. De PVV en de SP zouden dan de grootste oppositiepartijen worden.

'Ontijdig'
GroenLinks heeft al laten weten het "ontijdig" te vinden om nu al te praten over een nationaal kabinet van vijf partijen en vindt dat er eerst serieus moet worden gekeken naar 'normale' meerderheidskabinetten over links of rechts. "Zolang niet gesproken is met rechtse partijen en alleen aan Paars is gesnuffeld, vinden we het ontijdig om nu al te praten over een nationaal kabinet", aldus GroenLinks.

Verlegenheidskabinet
De leider van D66,  Alexander Pechtold, is ook niet voor een breed vijfpartijenkabinet. Dat zou, aldus Pechtold, maar een 'verlegenheidskabinet' worden."Zolang er nog normale meerderheidskabinetten mogelijk zijn die niet verkend zijn, is dit echt niet aan de orde. Een rechts kabinet is niet verkend, Paars-plus is ' besnuffeld', maar er is niet over onderhandeld."

Modaliteiten
VVD-leider Mark Rutte heeft nog steeds een voorkeur voor een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA en wilde niet ingaan op de variant van een vijfpartijenkabinet. Hij zei wel dat hij "openstaat voor modaliteiten" rond de coalitie van zijn voorkeur, die van VVD, PvdA en CDA. Vorige week gaf hij al aan dat D66 daar bij zou komen, om de PvdA "comfort" te bieden.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief