Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Informateur bij de koningin

25 jun 10

Informateur Uri Rosenthal is nu bij koningin Beatrix die hij op de hoogte zal stellen van zijn bevindingen en zijn eindrapport.


NB. Na afloop van zijn bezoek zal Rosenthal een persconferentie geven. Deze persconferentie wordt live uitgezonden op Politiek 24.

Niet haalbaar
Rosenthal heeft verschillende kabinetsmogelijkheden bekeken: een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA, Paars-plus: VVD, PvdA, D66, GroenLinks en een midden-kabinet van VVD, PvdA en CDA. Ook is gekeken naar de variant van een middenkabinet, uitgebreid met GroenLinks en D66. Maar de infromateur heeft geconcludeerd dat geen van de varianten op dit moment haalbaar is.

Voorkeur
GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema  en D66-leider Alexander Pechtold hebben na hun gesprek met de informateur gisteren aangegeven verder te willen met Paars-plus. Halsema zei na het gesprek dat wat haar betreft de eerste informatieronde is beëindigd en Rosenthal verslag kan uitbrengen aan de koningin. Daarna zouden wat haar betreft de onderhandelingen over Paars-plus moeten beginnen. VVD-leider Mark Rutte moet nu keuzes maken, vindt Halsema. De variant van een middenkabinet aangevuld met D66 en/of GroenLinks noemde ze " ontijdig en onverstandig".

Taboes
Ook D66-leider Pechtold vindt dat er voor de vorming van een nieuw kabinet verder gesproken moet worden over Paars-plus. Hij zei na afloop van het gesprek met de informateur dat er door deze partijen "geen taboes" zijn uitgesproken toen ze eerder deze week urenlang bij elkaar zaten. Andere mogelijke combinaties acht Pechtold niet wenselijk. Ook een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA waarbij D66 en GroenLinks apart of allebei aansluiten, vindt Pechtold "onwenselijk".

Beatrix
Het is nu aan de koningin om aan te geven hoe het verder moet. Uri Rosenthal zou een nieuwe opdracht kunnen krijgen, maar koningin Beatrix kan ook besluiten om een nieuwe informateur te benoemen. De PvdA heeft al laten weten een informateur te willen leveren.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief