Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Grotere druk op kabinetsformatie

1 jul 10

Het ongeduld begint toe te nemen in de verkennende gesprekken over het formeren van een nieuw kabinet. VVD-leider Mark Rutte ergert zich aan de traagheid van de kabinetsformatie.


Instrument
De leiders van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks hebben er bij de informateur voor gepleit om snel de stap te zetten naar onderhandelingen over een mogelijk kabinet. Zij wachten op een voorstel daartoe van de informateur. VVD-leider Mark Rutte zei gisteren al zich te ergeren aan de traagheid waarmee de informatie tot nu toe gepaard gaat. ''Ik verzeker u één ding: als ik een instrument had gehad om het proces te versnellen zonder het kapot te maken, had ik het ingezet. Maar ik heb het niet.'' Zijn richtdatum van 1 juli, vandaag, wordt in ieder geval niet gehaald.

Complex
Daarbij zei Rutte wel te snappen dat de formatie tijd vergt gezien de complexe uitslag van de verkiezingen. PvdA-leider Job Cohen zei na afloop van zijn gesprek met de informateur: "We zijn er allemaal van overtuigd dat er stappen gezet moeten worden, maar we weten dat dat ingewikkeld is." Alle partijen suggereerden wel dat er beweging in de formatie zit in de richting van een Paars-plus-regering.

Bereidheid
D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold gaf aan dat de informateur de druk opvoert bij de partijen om duidelijk te maken wat hun voorkeur is voor een coalitie en of er bereidheid bestaat te gaan onderhandelen. Volgens Pechtold is daar wel " leiderschap voor nodig".

Positief
GroenLinks-leider Femke Halsema gaf aan te lijden aan 'informatie-ongeduld'. Maxime Verhagen (CDA) benadrukte de noodzaak om snel een regering te vormen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief