Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Miljardenmeevaller voor Nederland

6 jul 10

De Nederlandse staat hoeft in de toekomst fors minder rente op zijn schulden te betalen. Een meevaller die kan oplopen tot wel 1,5 miljard euro. Dit schrijft de Volkskrant vandaag.


Staatsobligaties
De meevaller volgt uit het feit dat de rente op 10-jaarsobligaties afgelopen maandag sloot op 2,75 procent. Dit is fors lager dan de 3,5 procent waar het Centraal Planbureau (CPB) tot nu toe vanuit ging. Hierdoor hoeft de Nederlandse staat in de toekomst minder rente te betalen over zijn schulden. Als de gemiddelde rente over 2010 op 3 procent uitkomt kan de meevaller voor de staatskas oplopen tot 1,5 miljard euro, zo schrijft de krant.

Onrust
De lage rente is onder andere te danken aan de economische onrust in landen als Griekenland en Duitsland. De obligaties uit deze landen zijn hierdoor onaantrekkelijk voor beleggers. Zij vluchten naar obligaties uit Nederland en Duitsland, die in de ogen van de beleggers een stuk veiliger zijn.

Hypotheek
De lagere rente is ook goed nieuws voor degenen die binnenkort een hypotheek afsluiten. De hypotheekrente is vaak gekoppeld aan de rente op staatsobligaties.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief