Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet geeft spaarloon vrij

9 jul 10

Halverwege september geeft het kabinet het spaarloon vrij. Dit maakte demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) vrijdag na afloop van de ministerraad bekend.


4 miljard
Het spaarloon is een fiscaal gunstige regeling voor werknemers waarbij een deel van het brutoloon belastingvrij wordt gespaard. Normaal gesproken mag de werknemer na minimaal vier jaar het gespaarde geld opnemen. Het kabinet geeft nu de tegoeden die van 2006 tot en met 2009 zijn opgebouwd eerder vrij. "Door het spaarloon vrij te geven, kunnen mensen eerder dan gepland over het opgebouwde saldo beschikken. Dat leidt tot extra aankopen. Het effect daarvan moeten we niet overschatten, maar het is zeker een steuntje in de rug voor het prille herstel van onze economie", aldus De Jager. In totaal is er ruim 4 miljard euro met de regeling gemoeid. Het opnemen van het spaarloon is niet verplicht.

Tweede Kamer

De Jager komt met dit besluit de Tweede Kamer tegemoet. Tijdens het voorjaarsdebat wilde een meerderheid van VVD, PvdA, CDA en PVV dat het kabinet het spaarloon vrij zou geven. In de Tweede Kamer is tevreden geregeerd op het besluit van het kabinet. "Blij dat het kabinet dit op het nippertje uitvoert", aldus VVD-Kamerlid Frans Weekers. Ook Kamerleden Ronald Plasterk (PvdA) en Elly Blanksma (CDA) reageren positief op het nieuws.

Weinig effect

Volgens hoofdeconoom Charles Kalshoven van het economische bureau van ING zal het vrijgeven van het spaarloon weinig effect hebben op de groei van de Nederlandse economie. "Geld is het probleem niet, het probleem is dat mensen het niet willen uitgeven", aldus Kalshoven. Hij wijst op de enorme bedragen die Nederlanders op hun spaarrekening hebben gestort. ,,Dat bedrag groeit nog altijd gestaag. Mensen willen eerst meer zekerheid hebben over de arbeidsmarkt en het behoud van de eigen baan; dan pas zullen ze minder hard aan hun financiële buffers werken." De econoom acht de kans groot dat het vrijgegeven spaarloon doorstroom naar andere spaarrekeningen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief