Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zwitserland levert Polanski niet uit aan VS

12 jul 10

Roman Polanski

Zwitserland levert filmmaker Roman Polanski niet uit aan de Verenigde Staten. De Zwitserse minister van Justitie, Eveline Widmer-Schlumpf, maakte dat bekend. Polanski's huisarrest is opgeheven en is vrij om te gaan en staan waar hij wil.


Zedenzaak
28 september vorig jaar arresteerde de Zwitserse politie de 76-jarige filmregisseur Roman Polanski. De regisseur werd al meer dan dertig jaar gezocht door justitie in de Verenigde Staten in verband met een zedenzaak uit 1977.

Vlucht
De Pools-Franse filmmaker zou de toen 13-jarige Samantha Geimer hebben gedrogeerd en misbruikt. Polanski bekende schuld, maar ontvluchtte de VS voordat de rechter de strafmaat kon bepalen. Frankrijk en Polen, de landen waar hij het meest verblijft, weigerden Polanski uit te leveren aan de VS.

Slachtoffer
Het slachtoffer in de zedenzaak, Samantha Geimer, heeft de Amerikaanse autoriteiten gevraagd de zaak de seponeren. De aanhoudende aandacht is te zwaar voor haar en haar familie. Bovendien vindt ze Polanski “geen gevaar voor de samenleving”. Desondanks werd hij vorig jaar in Zwitserland gearresteerd.

Beproeving
Frankrijk en Polen probeerden ook uitlevering naar de VS te voorkomen. Ze vinden dat de regisseur deze beproeving niet hoeft te doorstaan. Ze zijn met deze uitspraak op hun wenken bediend.

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief