Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Van Anraat correct veroordeeld'

20 jul 10

Frans van Anraat

De Nederlandse zakenman Frans van Anraat is correct veroordeeld wegens medeplichtigheid bij een gifgasaanval in Irak ten tijde van het regime van Saddam Hussein. Dit concludeert het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag.


16,5 jaar cel
Van Anraat is in Nederland veroordeeld wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. In eerste instantie kreeg hij 17 jaar cel, maar de Hoge Raad verkorte deze straf eind juni vorig jaar tot 16,5 jaar. Van Anraat was het niet eens met zijn veroordeling en bracht de zaak voor het hof in Straatsburg. Omdat president Hussein indertijd diplomatieke onschendbaarheid genoot en dus buiten het gezag van de Nederlandse rechtspraak viel, zou Van Anraat nooit vervolgd hebben mogen worden volgens de zakenman. Het hof volgde deze redenatie niet en stelde hem vandaag in het ongelijk: de veroordeling van de zakenman is correct.

Gifgas
Van Anraat leverde in de jaren tachtig op grote schaal grondstoffen voor gifgassen aan Irak. Het regime van Saddam Hussein zette gifgas in bij aanvallen op de Koerdische bevolking van Irak. Hierbij vielen duizenden slachtoffers.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief