Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lubbers nieuwe informateur

22 jul 10

Ruud Lubbers

Koningin Beatrix heeft Minister van Staat en oud-minister-president Ruud Lubbers aangewezen als nieuwe informateur.


Zij heeft hem gevraagd te onderzoeken welke reële mogelijkheden er nu nog zijn voor de vorming van een kabinet dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Tweede Kamer. Lubbers is als Minister van Staat een belangrijk adviseur van de koningin.

Meerderheidsvarianten
De oud-CDA-politicus Lubbers zal feitelijk gaan kijken naar alle reële meerderheidsvarianten en het staatshoofd op zeer korte termijn informeren welke mogelijkheden nader inhoudelijk onderzocht dienen te worden. Hij gaat daartoe weer met alle fractieleiders praten.

Bekijk hier de persconferentie van informateur Ruud Lubbers (NOS):


Eindverslag
De informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage brachten gistermiddag hun eindverslag uit aan de koningin. Daarin staat ondermeer dat VVD, PvdA, D66 en GroenLinks het tot gisteren niet eens waren over de invulling van "verschillende miljarden" aan bezuinigingen. De informateurs die werkten aan paars-plus hebben mogelijkheden aangedragen om de verschillen te overbruggen, maar VVD en PvdA geloofden daar niet meer in.

Tijd
Ook als er meer tijd beschikbaar was geweest, zagen de VVD en de PvdA geen ruimte meer om te komen tot een kabinet met D66 en GroenLinks, aldus de informateurs. Ze hadden de onderhandelaars de vraag naar meer tijd dinsdag voorgelegd nadat ze nog enkele voorstellen hadden gedaan om eruit te komen.  Maar VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Job Cohen zagen er geen perspectief meer in. D66-leider Alexander Pechtold en GroenLinks-leider Femke Halsema zagen die ruimte nog wel. Daarop concludeerden de informateurs dat er onvoldoende uitzicht op resultaat was.

Randvoorwaarden
Cohen wilde wel meedenken over de bezuinigingen en de aanpak, maar stelde wel een aantal voorwaarden zoals een evenwichtige inkomensverdeling en geen aanslagen op de zorg en sociale zekerheid. Het liep volgens Rosenthal spaak omdat de onderhandelaars hun randvoorwaarden onvoldoende terugzagen. Wallage benadrukte dat hij echt positief verrast was door de manier waarop de betrokkenen spitten en zochten naar manieren om eruit te komen.

Adviseurs
Gistermiddag sprak de koningin met haar vaste adviseurs over mogelijkheden om een nieuw kabinet te formeren. Voorzitter Gerdi Verbeet van de Tweede Kamer, voorzitter René van der Linden van de Eerste Kamer en Herman Tjeenk Willink, vicepresident van de Raad van State, worden afzonderlijk ontvangen op Paleis Noordeinde.

Financiën
Paars-plus is stukgelopen op de financiën: de VVD hield vast aan een ondergrens van bezuinigingen van zeker 18 miljard euro in 2015. De VVD wilde bovendien geen lastenverzwaringen, geen afschaffing van de hypotheekrenteaftrek en beprijzing van het weggebruik. Vooral de PvdA kon met die combinatie van eisen niet uit de voeten. D66 en GroenLinks wilden de onderhandelingen nog niet opgeven.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief