Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'BP koopt stilzwijgen'

23 jul 10

De BBC meldt dat oliemaatschappij BP wordt beschuldigd van het 'kopen' van de beste wetenschappers en academici om het bedrijf te helpen bij rechtszaken.


Wetenschappers
Volgens de Britse publieke omroep beschuldigt het hoofd van de Amerikaanse Associatie van Professoren, Cary Nelson, BP van het 'kopen' van de beste wetenschappers. De BBC heeft haar handen weten te leggen op een contract dat BP aan de wetenschappers aanbiedt. In het contract staat dat de wetenschappers drie jaar lang niet mogen spreken en publiceren over het onderzoek dat ze voor BP doen, of tot de Amerikaanse overheid haar akkoord heeft gegeven voor het herstelplan van BP voor de Golf van Mexico. Volgens Nelson kan dit stilzwijgen het vermogen de ramp de evalueren, beleid uit te zetten en er als land beslissingen over te nemen, beïnvloeden. Hij noemt de handelswijze van BP "enorm destructief". De oliemaatschappij reageert in een verklaring dat ze "geen restricties oplegt aan academici om over de wetenschappelijke gegevens te praten".

Storm
Naast de kritiek uit de wetenschappelijke wereld heeft BP ook te maken met natuurgeweld. Een storm met de naam 'Bonnie' arriveert naar verwachting zaterdagochtend, plaatselijke tijd, in het gebied. Daarom zijn de Amerikaanse regering en BP begonnen met het evacueren van schepen en platformen die betrokken zijn bij de bestrijding van de olieramp. Thad Allen, die namens de Amerikaanse regering toezicht houdt op de werkzaamheden, zegt dat de storm het werk rondom de lekkende oliebron met 10 tot 14 dagen kan vertragen. Daarnaast is er een tweede tropische storm op komst. De nieuwe kap op de oliebron blijft zitten, ook al kan er bij een totale evacuatie niet gecontroleerd worden op lekkage.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief