Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Gevolgen aanval Fallujah erger dan Hiroshima'

24 jul 10

De gevolgen van de Amerikaanse bombardementen op de Iraakse stad Fallujah in 2004 zijn relatief erger dan gevolgen van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Dit bericht de Britse krant The Independent.


Gevolgen
Uit onderzoek blijkt volgens de krant dat leukemie in Fallujah 38 keer zo vaak voorkomt als voorheen. Borstkanker komt 10 keer vaker voor en er is ook een significante stijging van het aantal hersentumoren en afwijkingen aan de lymfeklieren. Ter vergelijking: in Hiroshima kwam leukemie 17 keer vaker voor na de atoombomaanval. In Fallujah is ook sprake van een stijging in het aantal geboorteafwijkingen en kindersterfte. Ook worden er 18 procent minder jongens geboren, vergelijkbaar met wat ook in Hiroshima gebeurde.

Uranium

De befaamde professor aan de Universiteit van Ulster, Chris Busby, is één van de auteurs van het onderzoek. Niet alleen de stijging van het aantal kankergevallen, maar vooral de snelheid waarmee inwoners getroffen worden door de ziekte valt hem op. Busby zegt dat het moeilijk is om de exacte oorzaak van de geboorteafwijkingen en kankergevallen te achterhalen. Maar deze effecten duiden op blootstelling aan een genotoxische stof ten tijde van de aanval in 2004, aldus de professor. Busby zegt dat hij niet kan bepalen welke wapens zijn ingezet door de Amerikanen. De mate van genetische afwijkingen onder de inwoners duidt echter op het gebruik van een vorm van uranium, aldus Busby. Hij vermoedt dat er nieuwe wapens zijn ingezet om door muren van gebouwen heen te kunnen breken.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief