Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Optimisme over kansen rechts kabinet

29 jul 10

Maxime Verhagen vanmiddag op een terras bij het Binnenhof...

De kansen op een rechtse samenwerking van VVD, PVV en CDA lijken toe te nemen. Een bron rond de informele gesprekken tussen VVD-leider Rutte, PVV-leider Wilders en CDA-fractievoorzitter Verhagen schat de kans dat de drie partijen gaan samenwerken op 80 procent.


Deense variant
De minderheidsvariant van VVD en CDA in de regering en gedoogsteun van de PVV - de Deense variant - zou de meeste kans maken.

Weg
Rutte, Wilders en Verhagen voeren sinds maandag op een geheime locatie informele gesprekken met elkaar, waarbij volgens een bron inmiddels al veel potentiële problemen uit de weg zijn geruimd. Vandaag spreken ze verder met als doel om vrijdag aan informateur Ruud Lubbers te rapporteren.

Kopvoddentaks
Rond de gesprekken valt te beluisteren dat de drie een flink eind op streek zijn. Volgens een bron ligt een oplossing voor de problemen tussen Verhagen en Wilders over de rechtsstaat (kopvoddentaks, verbieden Koran, etnische registratie) binnen bereik. Wilders zou de ruimte krijgen om te blijven vinden wat hij vindt, maar het nieuwe kabinet zal geen stappen ondernemen om zijn wensen in beleid om te zetten. Ook over de miljardenbezuinigingen wordt inmiddels gesproken.

Meerderheidskabinet
Discussie is er over de vraag of er gekozen wordt voor een normaal meerderheidskabinet met ministers van VVD, PVV en CDA of een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Dat laatste zou de voorkeur hebben van Verhagen en Wilders, maar voor de VVD alleen acceptabel zijn als er een regeerakkoord komt met harde afspraken en de handtekening van Wilders eronder.

Zaterdag
Informateur Ruud Lubbers zei vandaag dat hij voor zaterdag middernacht verwacht iets te horen van Rutte, Wilders en Verhagen. "Misschien is er veel voortgang, maar ik weet niets. Voor zaterdag twaalf uur moet ik iets hebben gehoord. Dat is het einde van de week", aldus de informateur.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief