Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oud-minister Ruding: meer dan 18 miljard bezuinigen

6 aug 10

Het nieuwe kabinet moet meer dan 18 miljard bezuinigen. De bezuinigingen, "liefst twintig miljard", zullen vooral gehaald moeten worden in de zorgsector en de sociale zekerheid.


Daarvoor pleit oud-minister van financiën Onno Ruding (CDA) in NOVA.

Werkloosheid
Ruding was van 1982 tot 1989 minister van financiën in de eerste twee kabinetten-Lubbers, en kreeg in die periode een zware bezuinigingstaak te volvoeren. Die was volgens hem zwaarder dan die van deze periode, omdat de werkloosheid veel groter was en de rente op de kapitaalmarkt veel hoger.

Rente
Toch pleit hij voor het onvertraagd doorvoeren van de geplande bezuinigingen in één kabinetsperiode. “Ik zou aan de veilige kant gaan zitten: een stukje boven de twintig miljard. We hebben nu het geluk van de lage rente. Als de rente stijgt, zul je meer moeten bezuinigen.”

Zorg
De beleidsterreinen die het meest voor bezuinigingen in aanmerking komen zijn de zorg en de sociale zekerheid. Voor de zorgsector voorziet Ruding een verhoging van de eigen bijdragen voor een groot aantal kleinere behandelingen en hulpmiddelen. Hij verwacht dat het verzet van de PVV tegen bezuinigingen op de zorg zal worden opgegeven: “Ik ben niet zonder hoop. Wilders heeft direct na de verkiezingen zijn verzet tegen de AOW-leeftijdverhoging te grabbel gegooid. Hij kan ook het punt van de zorg opgeven.”

AOW
De sociale zekerheid kan wat Ruding betreft worden aangepakt met kortingen op de WW, WAO en AOW. De verhoging van de AOW-leeftijd moet wat hem betreft niet in 2020, maar al in 2015 ingaan.

Bekijk het volledige interview met Onno Ruding
Get Microsoft Silverlight

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief