Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fractievoorzitters weer bijeen

10 aug 10

De fractieleiders Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) en hun secondanten zijn vandaag begonnen aan de tweede dag van hun onderhandelingen over een nieuwe kabinet. Ze laten zich door deskundigen bijpraten over de financieel-economische situatie.


Balans

CDA-secondant Ab Klink zei voor het overleg dat het de bedoeling is aan het begin van het formatieproces de balans op te maken van de financiële kaders. Volgens hem heeft het demissionaire kabinet redelijk in beeld wat de toekomstige situatie van de financiën en de begroting is. Persoonlijk verwacht hij dat er vandaag geen slechter beeld naar voren komt.

Topambtenaren
Wilders zei niet te weten of hij vandaag nieuwe dingen te horen krijgt. Hij hoopt dat het een heel interessante dag wordt. Achtereenvolgens komen de topambtenaren van het ministerie van Financiën Ronald Gerritse en Laura van Geest, Lex Hoogduin van De Nederlandsche Bank (DNB) en in de middag directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) langs in het gebouw van de Eerste Kamer. Daar zijn de besprekingen met informateur Ivo Opstelten.

Bezuiniging
De VVD, PVV en CDA proberen te komen tot een minderheidscoalitie, waarbij de PVV vanuit de Tweede Kamer steun geeft aan een VVD/CDA-kabinet. Ze willen een bezuiniging inboeken van 18 miljard euro in 2015 om de overheidsfinanciën op orde te brengen die door de wereldwijde crisis in de min zijn terechtgekomen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief