Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Instructie voor Nederlandse ambassades over Wilders

11 aug 10

Maxime Verhagen

Nederlandse ambassades moeten benadrukken dat Geert Wilders geen regeringsstandpunt verkondigt als hij op 11 september in New York gaat spreken.


Die boodschap staat in een interne instructiebrief van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan alle Nederlandse ambassades. De brief is in handen van NRC Handelsblad, en werd gisteren door de krant gepubliceerd.

Passief
In de instructiebrief worden zes vragen en antwoorden behandeld. Nederlandse diplomaten wordt verzocht om terughoudend te reageren op vragen; zo moet er vooral worden benadrukt dat regeringsdeelname door de PVV niet aan de orde is, maar dat hij alleen gedoogsteun gaat verlenen aan het eventuele nieuwe minderheidskabinet van CDA en VVD. Diplomaten krijgen het advies te zeggen dat een verbod op nieuwe moskeeën, islamitische scholen of de Koran niet aan de orde is. In de brief wordt niet vermeld dat de PVV wel meepraat bij de coalitieonderhandelingen.

Ontkenning
Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat de brief verstuurd is door het ministerie. Volgens een woordvoerder worden er nooit uitspraken worden gedaan over interne stukken. Maxime Verhagen, demissionair minister van Buitelandse Zaken en als CDA-partijleider in onderhandeling met VVD en PVV, ontkent overigens dat de brief van zijn ministerie afkomstig is.

Fitna
De brief vertoont gelijkenissen met de instructie die diplomaten in 2008 kregen, toen Geert Wilders zijn anti-islampamflet Fitna publiceerde. Met de Deense cartoonrellen in het achterhoofd werd toen dat de film internationaal voor grote onrust zou gaan zorgen. De regering deed toen haar uiterste best om duidelijk te maken dat Wilders niet het standpunt van de regering verkondigde. Uiteindelijk bleven ernstige incidenten uit.

New York
Geert Wilders meldde gisteren op Twitter dat hij zijn reis naar New York definitief gaat maken. Hij wil daar gaan protesteren tegen de bouw van een moskee in de nabijheid van Ground Zero, waar op 11 september 2001 de aanslagen op het World Trade Center werden gepleegd. "Vandaag vlucht en hotel New York definitief geboekt. Goed gevoel. Belangrijke speech. Niemand houdt me tegen. Geen moskee bij Ground Zero! ", aldus de PVV-leider.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief