Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen staatshoofden bij inauguratie Bouterse

12 aug 10

Desi Bouterse is vandaag geïnstalleerd als de nieuwe president van Suriname. Maar de groots opgezette inauguratie is door geen enkel staatshoofd bijgewoond.


Afgezegd
Hugo Chávez was de belangrijkste gast en de enige regeringsleider die naar de plechtigheid zou komen. Maar hij heeft afgezegd. Chávez heeft het te druk met een grensconflict met Colombia. De beëdiging is live te volgen via de Surinaamse website srts.tv. Bouterse volgt Ronald Venetiaan op.

Verdachte
De inauguratie van Bouterse wordt door vriend en vijand beschouwd als een historisch moment. In 1980 kwam Bouterse door een staatsgreep in Suriname aan de macht. Verder is hij in eigen land verdachte in het proces over de zogenoemde Decembermoorden.

Verantwoordelijkheid
Op 8 december 1982 werden tijdens het toenmalige militaire regime van Bouterse vijftien tegenstanders van dat bewind gemarteld en vermoord in Fort Zeelandia, destijds het hoofdkwartier van de militaire machthebbers. De aankomend president heeft later zijn formele verantwoordelijkheid voor de gebeurtenissen toegegeven.

Bouterse is in Nederland veroordeeld tot elf jaar cel voor betrokkenheid bij drugshandel, maar heeft zijn straf nog niet uitgezeten.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief