Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse economie groeit met 2,1 procent

13 aug 10

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 2,1 procent gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit
blijkt uit de voorlopige raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


Uitvoer
Vergeleken met het voorgaande kwartaal groeide de Nederlandse economie met 0,9 procent. De export blijft de motor achter het economisch herstel. Het volume van de uitvoer van goederen en diensten was het tweede kwartaal 12 procent hoger dan een jaar eerder. Dit betreft zowel de uitvoer van Nederlands producten als de wederuitvoer.

Koude weer
Vooral de buitenlandse vraag naar producten van de chemische, metaal- en elektrotechnische industrie was fors hoger. De consumptie van huishoudens blijft echter zwak, constateert het CBS. Huishoudens gaven in het tweede kwartaal 0,7 procent meer uit dan een jaar eerder. De groei is volledig toe te schrijven aan een hoger verbruik van aardgas door het koude weer en de aankoop van meer nieuwe auto's in het tweede kwartaal.

Investeringen
De productie in de industrie nam over de hele linie wel flink toe. De industrie groeide met ruim 8 procent in het tweede kwartaal. De handel en het transport profiteerden hiervan en groeiden met respectievelijk 7 en 6 procent. Het CBS zag verder een gedeeltelijk herstel van de investeringen. Weliswaar werd er in het tweede kwartaal 5 procent minder geïnvesteerd dan een jaar eerder, maar het beeld is minder negatief dan in het voorgaande kwartaal.

Computers
De investeringen in machines en het wagenpark lieten een omslag zien en stegen ten opzichte van een jaar eerder. Ook investeringen in computers stegen verder.

Banen
Het tweede kwartaal liet verder een voorzichtig herstel van het aantal banen zien. Na correctie voor seizoensinvloeden was het aantal banen 17.000 hoger dan een jaar eerder. Dit is na vijf kwartalen van banenkrimp een groei van 0,2 procent.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief