Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama steunt moskee bij Ground Zero

14 aug 10

De Amerikaanse president Barack Obama steunt het uiterst omstreden plan voor een moskee in de buurt van Ground Zero, de plek in New York die op 11 september 2001 werd verwoest door radicaalislamitische aanslagen.


Godsdienstvrijheid
Volgens Obama mag in de Verenigde Staten niet worden getornd aan de godsdienstvrijheid. "Als burger en als president vind ik dat moslims
hetzelfde recht hebben hun godsdienst te beoefenen als alle anderen in dit land", aldus Obama vrijdagavond in het Witte Huis. De president was daar gastheer voor moslims die met hem een maaltijd nuttigden tijdens de vastenmaand voor moslims, de ramadan. Het was de eerste keer dat Obama zich publiekelijk uitliet over het plan om twee straten verwijderd van Ground Zero een islamitisch centrum met moskee te bouwen.

Verzet
Tegenstanders zien de moskee als een provocatie en belediging van de bijna drieduizend slachtoffers van de moslimterreur. Bij een opiniepeiling in opdracht van de Amerikaanse nieuwszender CNN sprak 68 procent van de ondervraagden zich uit tegen het geplande islamitische gebedshuis, 29 procent was voor. Volgens CNN groeit het verzet tegen de moskee.

Protest
Geert Wilders wil op 11 september, negen jaar na de aanslagen, in New York tegen de moskee protesteren.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief