Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Agt tegen samenwerking met PVV

16 aug 10

Oud-premier en CDA-prominent Dries van Agt spreekt zich maandag in een opiniestuk in de Volkskrant fel uit tegen een minderheidskabinet van VVD en CDA dat gedoogsteun krijgt van de PVV.


Basiswaarden
Hij hoopt dat het CDA bewerkstelligt dat de Tweede Kamerfractie van de partij "terugkeert op haar schreden". Van Agt stelt dat wat de PVV nastreeft, haaks staat op basiswaarden van het CDA. Hij vraagt zich af of CDA'ers hun kabinet in leven willen laten houden als ze daardoor "gekoppeld worden en blijven aan beademingsapparatuur waarvan Wilders de knop bedient".

Onaanvaardbaar
Van Agt hekelt diverse standpunten uit het verkiezingsprogramma van de PVV. Zo noemt hij onder andere de volledige immigratiestop voor mensen uit islamitische landen, de eis dat immigranten pas na 10 jaar werken in aanmerking komen voor een uitkering en het uitzetten van werkloze of criminele vreemdelingen "onaanvaardbaar". Het afschaffen van taakstraffen, tbs en vervroegde vrijstelling bij goed gedrag en het voornemen van de PVV om 'etnische registratie' in te voeren, noemt Van Agt een "zeer ingrijpende dehumanisering van ons strafrechtelijk stelsel en een ernstige beschadiging van onze rechtstaat".

Buitenlands beleid
Van Agt noemt het "weerzinwekkend" dat de PVV artikel 90 van de Grondwet – 'De regering bevordert de internationale rechtsorde' – wil schrappen en noemt dit "een doodschop voor internationale solidariteit".Verder stelt de oud-premier dat onder andere de opvattingen van de PVV over het Israëlisch-Palestijns conflict dwars in gaan tegen het internationale recht.

Mogelijkheden
Van Agt maakt korte metten met het idee dat een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV, de enige optie is om tot een missionair kabinet te komen. In het opiniestuk stelt hij dat er nog meer mogelijkheden zijn om te regeren zonder de PVV. Een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA is volgens de oud-premier door PvdA-leider Job Cohen afgewezen omdat hij zich niet wil laten "omklemmen" door twee rechtse coalitiegenoten. Maar deze optie had kunnen worden uitgebreid met eventueel D66 en GroenLinks. Ook een minderheidskabinet van VVD, CDA en D66, een extraparlementair kabinet en een zakenkabinet worden door van Agt genoemd als alternatieven voor een regering met gedoogsteun van de PVV. Al deze opties zijn niet onderzocht.

Minderheidskabinet?
Omdat de PVV bij de onderhandelingen over zowel het regeerakkoord als het gedoogakkoord zit en zich met de keuze van de bewindslieden mag "bemoeien", vraagt de oud-premier zich af of er nog wel sprake is van een minderheidskabinet.

Lees: Van Agt slaat 'alarm' vanwege formatie met PVV (Volkskrant)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief