Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Samenwerking politie Suriname gaat door

17 aug 10

Volgens minister Ernst Hirsch Ballin leidt de benoeming van Desi Bouterse tot president van Suriname niet tot het stopzetten van de samenwerking. De Nederlandse politie had via de Amsterdamse korpschef Welten laten weten te willen ophouden met alle projecten in Suriname.


Voortzetting onmogelijk

"De Nederlandse politie kan zich niet associëren met de nieuwe bestuurders", aldus korpschef Welten namens de Raad van Korpschefs. Volgens Welten heeft "de Nederlandse politie jarenlang uitstekend met het Korps in Suriname samengewerkt". Nederland hielp onder meer bij het bouwen van politiebureaus en het trainen van arrestatieteams, maar de benoeming van Desi Bouterse als president maakt een voortzetting van de activiteiten niet mogelijk. Welten sprak namens de 26 politieregio’s in Nederland. Maar het is minister Hirsch Ballin die beslist over de samenwerking.

Plannen en daden
'De benoeming van de Surinaamse president Bouterse is op zichzelf voor de Nederlandse regering geen aanleiding om lopende samenwerkingsprogramma’s te herzien, op te schorten of te staken. Nederland streeft naar een betrokken en zakelijke verhouding met de Surinaamse regering. Daarbij zal Nederland de Surinaamse regering beoordelen op haar benoemingen, plannen en daden. Dit geldt ook voor de samenwerking van de Nederlandse politie met Suriname. Minister Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Justitie) brengt hier bij de huidige stand van zaken geen verandering in aan", zo laat het ministerie weten.

Veroordeeld
Vorige week heeft ex-legerleider en ex-dictator Desi Bouterse de eed afgelegd als nieuwe president. Bouterse is hoofdverdachte in het proces over de Decembermoorden en in Nederland is hij tot elf jaar cel veroordeeld wegens drugshandel. 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief