Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Onderhandelingen in woelig vaarwater'

19 aug 10

De onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV over een te vormen kabinet zijn in "woelig vaarwater" terecht gekomen. De partijen botsen op het gebied van de sociale zekerheid en de zorg, zo meldt de Volkskrant.


Zorg
De krant meldt VVD en CDA het oneens zijn op het gebied van de zorg. Zo vindt het CDA de door de VVD voorgestelde verhoging van het eigen risico naar 300 euro per jaar, te ver gaan. Daarnaast zijn de christendemocraten het niet eens met de plannen van de VVD om stevig in te grijpen in het verzekeringspakket. Ook de PVV is tegen harde ingrepen in de zorg.

Sociale zekerheid
De PVV zou niet willen bewegen op het gebied van het ontslagrecht en de WW, terwijl VVD en CDA dit wel graag zien gebeuren. Volgens PVV-leider Geert Wilders zou de PVV al genoeg hebben ingeleverd door een verhoging van de AOW-leeftijd te accepteren. Tijdens de verkiezingscampagne was deze kwestie een breekpunt voor
de PVV. Na de verkiezingen liet de partij dit breekpunt echter varen. De kans dat de partijen toch tot een akkoord komen wordt groot geacht, volgens de krant.

Nog weken
Het regionale dagblad BN/De Stem bericht dat de formatieonderhandelingen nog zo’n "tweeënhalf tot drie weken" kunnen duren. De krant baseert deze schatting op een bron die direct betrokken is bij de onderhandelingen. CDA en PVV zouden voortdurend botsen en de VVD treed hierbij op als 'integrerende partij'. Volgens de bron wil het CDA dat de vrijheid van godsdienst en andere grondrechten worden gewaarborgd. Ook zou de positie van Nederland binnen de Europese Unie buiten schot moeten blijven. Binnen de gelederen van het CDA is het onrustig vanwege de mogelijke deelname aan een regering met gedoogsteun van de PVV.

Zwarte piet
BN/De Stem meldt ook dat het CDA de komende weken zou willen proberen de PvdA de zwarte piet toe te spelen omdat de onderhandelingen over paars-plus zijn mislukt en de PvdA een middenkabinet van VVD, CDA en PvdA zou hebben geblokkeerd. Een kabinet met gedoogdsteun van de PVV zou daarom de enige mogelijkheid zijn om een regering te vormen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief